Светият Синод застана срещу ин витрото и сурогатното майчинство

  • 31 декември 2011 14:07

  • 1535
  • 6
Светият Синод застана срещу ин витрото и сурогатното майчинство
©

Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу ин витрото и сурогатното майчинство. В негово становище във връзка с методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за суроготното майчинство, предаде Дарик.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека". "Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви "в името на живота". Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

"Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане, донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство", пише в становището.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1535 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
петър

2012.01.04 | 17:43

6
Винаги Църквата не е харесване от модерното общество, което винаги иска да греши, да греши, и само да греши и човек да бъде бог, на човек никой не може да му казва кое как, и защо. Човека е бог, той не признава нищо освен себе си и своето си его и АЗ. Представете се някой да чуе един път Църквата, какво би станало??? Винаги грехът е по-предпочитан от добродетелите и доброто, и затова на някой им е нуедобно Църквата с нейните Евангелски истини и добродетели. Това е цялата истина.
някой

2012.01.03 | 14:17

5
Тия простотии някой прашен дядка с крайслер ли ги проповядва? Ама да ви пикам на синода и на кривата измамна църква! Богохулници и Богоотцепници са точно тези прашасали доносници, педофили и пияници от "светия" синод! Вярата е нещо лично и персонално, а вие долни говеда нямате никакво право криейки се зад светото писание да отнемате и да хулите надеждата на бездетните семейства! Аз например съм атеист и НЕ ИСКАМ никакви църкви да ми дават наклон на х** как да живея живота си! Протестирайте колкото си искате, но да упражнявате натиск и да отнасяте протеста си до политическите и законотворни органи нямате право!!!
Jordanvass

2012.01.02 | 13:25

4
На тия попове трябва да им оскубят брадите, да им острижат косите и да ги заточат в някой пуст манастир, откъдето да не им се чува гласът, защото никога нищо полезно и смислено не са казали. А това, дето са казали за инвитрото, е върхът на простотията. Винаги църквата е била срещу прогреса на човечеството и е крайно време да бъде навряна на кучето в г...
az

2012.01.02 | 13:24

3
Бих казал, че възможното за човеците е НЕвъзможно за измисления от хората бог! Хора, виждате безумията, до които ви водят църкви, религии и т.нар. "свещени" книги. Кажете НЕ на религиите, кажете НЕ на бог и смешните и жалки негови земни наместници, чада, деца, пророци и други недоразумения. Вярата е нежеланието да приемем, че има истина. Разсъждавайте логично, задавайте въпроси, търсете аргументирани отговори и сами ще разберете колко безумни са вярата и религозните догми! Хубава, успeшна и мъдра Нова Година на всички :)
123

2012.01.01 | 01:26

2
Последният абзац е направо наглост!
plamenp59

2011.12.31 | 21:46

1
Светият синод по добре да изчисти срама от себе си като изгони всички доносници на ДС и прекрати дейноста на хомосексуалисти в манастирите си защото това също противоречи на божията воля но е факт.А може би се страхуват че в същите тези манастири има доста от последните желаещи да опитат инвитро . жалко е.Поне в църквата трябваше да има по образовани и човечни хора.

Добави коментар

Водещи новини