Депутатите решават за сурогатното майчинство

  • 26 октомври 2011 07:22

  • 889
  • 0
Депутатите решават за сурогатното майчинство
©

Очаква се парламентът да обсъди на първо четене пакета законодателни промени, които регламентират сурогатното майчинство у нас, внесен от депутата от „Атака” Калина Крумова.

Четирите проекта за поправки в съответните нормативни актове са първи в седмичната програма за работа на народните представители. Здравната комисия одобри на първо четене поправките. Мнозинството има определени резерви, които експертна група ще изчисти между двете четения на измененията.

В момента т. нар. сурогатно или заместващо майчинство е извън закона - то е нито разрешено, нито категорично забранено. Това е за сметка на черния пазар, на който износването на бебе срещу заплащане достига 20 000 лева, пишат по форумите в интернет жени с проблеми със забременяването. Сега се злоупотребява с нещастието на двойките, разказа преди година и половина, когато стартира дискусията по темата, Радина Велева от „Искам бебе":

Тогава Калина Крумова подчерта, че идеята е сурогатно или заместващо майчинство да има единствено за двойките, които нямат никакъв друг начин да имат дете. Според Крумова така страната ни може да си помогне в справянето с демографската криза и застаряването на населението.

От Българската православна църква се обявиха срещу регламентирането на сурогатното майчинство, защото така се късала връзката между майката и детето. Заседанието на НС ще се състои след двуседмичната пауза, която избраниците си дадоха по време на кампанията, за да не се използва парламентарната трибуна за предизборна агитация.

Последвайте канала на

Novini.bg
889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини