От Съвета на Европа са против сурогатното майчинство

  • 18 май 2012 09:41

  • 1444
  • 0
От Съвета на Европа са против сурогатното майчинство
©

Двадесет и двама депутати от Европейската народна партия (ЕНП) и членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), начело с Лука Воланте, президент на групата на ЕНП в ПАСЕ, подписаха Декларация, в която потвърждават, че сурогатното майчинство е несъвместимо с достойнството на жените и засегнатите деца и е нарушаване на техните фундаментални права.

Освен тях още около 150 членове на Съвета на Европа от различни страни и парламентарни партии подписаха Декларацията в рамките на два дни, заявявайки, че сурогатното майчинство е нарушаване на човешките права и човешкото достойнство и трябва да бъде спряно.

Тези дни Декларацията бе качена на сайта на Парламентарната асамблея на съвета на Европа и включва препратки към 16 международни споразумения и документи, на които сурогатното майчинство противоречи.

Декларацията по повод сурогатството бе внесена на 27 април, ден след проведената конференция в Съвета на Европа на тема «Сурогатното майчинство: Нарушение на човешките права», организирана от няколко неправителствени организации с подкрепата и участието на Европейската народна партия в ПАСЕ.

Към Декларацията предстои да се присъединят и други депутати и членове на ПАСЕ.

По време на конференцията бе представен докладът "Сурогатното майчинство: нарушаване на правата на човека", изготвен от неправителствената организация Европейски център за право и справедливост в Страсбург. В документа се говори за нарушаване на правата на жените и възникващата комерсиална експлоатация върху тях, а също така за трудностите при определяне на родителските права, тъй като в процеса на зачатие, износване и възпитание на детето могат да бъдат въвлечени до 6 души (два донора на полови клетки, сурогатната майка, нейният мъж, "юридическите" родители на детето). В доклада се подчертава и проблемът за бъдещата самоидентификация на детето, родено от сурогатна майка и за неговото психологическо здраве. Изброени са и конкретни случаи за нарушаване на правата на човека, свързани със сурогатното майчинство.

Доктор Грегор Пупинк, директор на «Европейски център за право и справедливост» и един от говорителите на събитието заяви в интервю за Асоциация Общество и Ценности, че ако България узакони сурогатното майчинство тя ще наруши редица международни договори, по които е страна като Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията за правата на децата, Конвенцията за правата на жените и др.

Последвайте канала на

1444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини