Япония вдига 20-годишните ограничения за преработено говеждо месо от Канада

pixabay
share

Япония премахна ограниченията върху вноса на преработено говеждо от Канада, които датират отпреди 20 години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на министерството на земеделието на Канада.

Япония, подобно на много други страни, ограничи вноса на канадско говеждо след откриването през 2003 г. в провинция Албърта на случай на спонгиформна енцефалопатия по говедата (СЕГ), по известна като "луда крава", предаде БТА.

Страните вносители постепенно премахнаха ограниченията, а Япония е последната, която считано от 22 март вдигна забраните за внос на преработено канадско говеждо, каза правителствен говорител. Япония е вторият по големина пазар за износ на говеждо и телешко месо на Канада към януари, допълни говорителят. През миналата година Страната на изгряващото слънче е купила канадско говеждо месо и продукти от говеждо месо на стойност 518 милиона канадски долара (379,29 милиона долара).

 Телешкото месо измества свинското от трапезата ни

СЕГ или "луда крава" е прогресиращо, фатално неврологично заболяване, за което се смята, че се разпространява, когато говеда ядат протеин, получен от мозъка и гръбначния стълб на заразени говеда или овце. Канада, осмият по големина износител на говеждо месо в света, забрани тази практика през 1997 г.

Водещи новини

Още новини