Китай оспорва териториалните претенции на Япония върху спорни води в Източнокитайско море

  • 16 март 2023 11:54

  • 265
  • 3
Китай оспорва териториалните претенции на Япония върху спорни води в Източнокитайско море
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайското външно министерство отхвърли днес териториалните претенции на Япония върху спорни води в Източнокитайско море, наричайки стъпките на Токио "сериозно нарушение" на китайския суверенитет, предаде Ройтерс.

"Китайски плавателни съдове на бреговата охрана са извършили патрулиране в района в съответствие с правото, това е легитимна мярка за защита на суверенитета на Китай", каза на редовна пресконференция говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

Ван каза това в отговор на въпрос за реакцията на японската брегова охрана, според която китайската брегова охрана е навлязла в района в нарушение на териториалните води на Япония около оспорваните островчета в Източнокитайско море.

Оспорваните острови в Източнокитайско море, за които претендират както Китай, така и Япония, отдавна са източник на проблеми в двустранните отношения. Китай нарича островите Дяоюй, а Япония - Сенкаку.

 В изявление на китайската брегова охрана се казва, че китайските кораби са предприели тези действия, за да се противопоставят на навлизането на японски плавателни съдове в китайски териториални води.

Според говорителя на китайската брегова охрана Ган Юй нейните кораби са навлезли във водите около остров Дяоюй за "нормален патрул за защита на правата" им, наричайки тези действия "рутинен ход".

Си Цзинпин: Независимо от нивото си на развитие, Китай никога няма да започне да се стреми към хегемония и експанзия

"(Това също - бел. ред.) е силна контрамярка срещу навлизането от страна на Япония на яхта и няколко патрулни плавателни съда в наши териториални води", се казва в изявлението на говорителя, който не даде повече подробности дали е станал някакъв инцидент.

Китайската брегова охрана съобщи в края на януари, че "Шинсей Мару" и четири други японски кораби незаконно са навлезли в териториалните води на островите Дяоюй, преди плавателни съдове на Китай да ги принудят да се отдалечат, пише БТА.

Япония умишлено раздухва така наречената "външна заплаха" през последните години и значително увеличава бюджета си за отбрана, а тази тенденция за връщане на пътя на милитаризация е "много опасна", каза днес китайското министерство на отбраната.

Япония би трябвало да бъде предпазлива в думите и действията си в сферата на военната сигурност, и да спре да извършва действия, които вредят на регионалния мир и стабилност, каза на пресконференция говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Къфей.

Росица Валентинова
265 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
янките

2023.03.16 | 12:01

1
янките насъскаха всички против всички в териториални претенции. баси хитрите лисици.

2023.03.16 | 14:28

3
А не тоталитарните режими се опитват със сила да заграбят каквото виждат? Баси говнояда си.
Емѝ...

2023.03.16 | 12:35

2
На чикомите май-май им се плува към дъното... Скоро ще имат тая възможност.

Добави коментар

Водещи новини