Япония планира най-голямото увеличение на заплатите от десетилетия

  • 15 март 2023 10:55

  • 289
  • 1
Япония планира най-голямото увеличение на заплатите от десетилетия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Водещи японски компании са предложили днес най-голямото увеличение на заплатите от четвърт век, като резултатът от годишните трудови преговори показва, че поне към настоящия момент те се вслушват в призива на премиера Фумио Кишида за по-високи заплати за противодействие на инфлацията, предаде Ройтерс.

Заплатите в Япония са пострадали от годините на забавяне на растежа в третата по големина икономика в света, наблюдавано от края на 90-те години на миналия век. Така възнагражденията на японските работещи са останали далеч под средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Понастоящем обаче слабата йена и повишените цени на комуналните услуги са увеличили разходите за внос и са тласнали инфлацията до най-високото й равнище от десетилетия, подтиквайки японския премиер да настоява за по-високо заплащане. 

Остава да се види дали тенденцията за увеличаване на заплатите ще бъде устойчива, да не говорим за цикъл на по-силен икономически растеж и 2 на сто инфлация, към която от дълго време се стреми Японската централна банка (Bank of Japan).

Продължава да не е ясно и дали вълната от повишения на заплатите ще се разпространи и към по-малките фирми, в които работят седем от всеки десет служители в Япония, които често трудно успяват да прехвърлят разходите към по-големите си клиенти.

Очаква се големите компании да повишат заплатите с около 2,85 на сто на пролетните преговори за заплатите (т.нар. "шунто"), които приключват днес, според проучване сред 33 икономисти на Японския център за икономически проучвания (JERC).

Това е далеч над миналогодишната стойност от 2,2 на сто и е най-бързото нарастване на възнагражденията от 1997 година, когато Япония потъна в 15-годишна дефлация. Организацията на синдикатите "Ренго" (Rengo) призоваваше за увеличение от 5 на сто. Преговорите обхващат  както основната заплата, така и бонусите, пише БТА.

"Вместо генерална промяна в позицията на компаниите, това е по-скоро случай на временна реакция към неочакваните и рекордно високи цени. Малко вероятно е увеличението на заплатите да продължи и идната година, без значение какво ще се случи с цените". Това заяви Такахиде Киучи, бивш член на борда на Японската централна банка, който понастоящем е главен икономист в института за проучвания  "Номура" (Nomura). 

Японските власти смекчиха препоръката си за носене на предпазни маски

Предвид че потребителската инфлация от 4,1 на сто надвишава повишението на заплатите, то ще е необходимо увеличаване с още 3 на сто или повече през идните години, за да се поддържа стабилността на цените в рамките на заложената от централната банка цел от 2 на сто. Това каза Хисаши Ямада, старши икономист в Японския институт за проучвания. 

Правителството на Кишида вероятно ще проведе днес съвместна тристранна среща със синдикални и работодателски организации за първи път от осем години, за да гарантира структурно повишение на заплатите.

Японската икономика едва избегна рецесия през последните месеци на 2022 година на фона на слабото потребление, припомня Ройтерс. 

Росица Валентинова
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини