Великобритания и Япония ще работят заедно в космоса

  • 17 март 2023 14:07

  • 162
  • 1
Великобритания и Япония ще работят заедно в космоса
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Великобритания и Япония са сключили споразумение за двустранно сътрудничество в космоса, предаде Ройтерс. Това е най-скорошната стъпка в задълбочаването на връзките им в областта на отбраната, като се има предвид, че двете страни работят по създаването на нов изтребител.

Споразумението има за цел да улесни бъдещото сътрудничество на двете държави в космоса, което включва размяна на информация, съвместни обучения и обмен на служители.

ЕК предлага мерки за по-широко използване на космоса за целите на сигурността и отбраната

През януари британският премиер Риши Сунак и неговият колега Фумио Кишида подписаха споразумение в областта на отбраната, което надгради сътрудничеството им след обявения миналата година тристранен проект с Италия за разработване на изтребител от следващо поколение, предаде БТА.  

Началникът на британските кралски военновъздушни сили, маршал Майк Уигстън заяви, че Великобритания и Япония работят в тясно сътрудничество и споделят общи ценности и стратегически интереси.

"Космическият сектор е от решаващо значение за споделената сигурност и просперитет, а също така е и жизненоважна част от сътрудничеството, подкрепено от Космическо командване на Обединеното кралство и японските сили за самоотбрана", допълни той.

Цветелина Кирилова
162 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Е нема що…

2023.03.17 | 14:29

1
Едните нация на кръвосмешения , а другите убиват китове и делфини за храна

Добави коментар

Водещи новини