Китай: Вероятността за война в Корея е 80%

share

До 80 на сто е вероятността на Корейския полуостров да избухне война, предаде ИТАР-ТАСС.

Според анализатори от Пекин възможността за избухване на въоръжен конфликт около 70-80%. Експертите посочват, че вероятно лидерът на Корейската народнодемократична република Ким Чен Ун ще се опита да се възползва от създалата се ситуация за силовото обединението на двете Кореи, разделени след края на Втората световна война. Експертите посочват, че ако конфликтът бъде избегнат, всички заинтересувани страни трябва незабавно да започнат преговори, за да не се допусне и в бъдеще подобна криза.

Днес бе съобщено, че КНДР е разположила нови ракети в източната част на азиатската комунистическа държава. изстрелват балистични ракети, което може още повече да повиши напрежението. По думите на западни експерти Северна Корея притежава ракети с обсег до три хиляди километра и тези ракети са подготвени за изстрелване. По-рано властите в Южна Корея обявиха, че на фона на последните приготовления и изявления на северната съседка е повишено равнището на опасност и войските са приведени в състояние на повишена бойна готовност.

Напрежението на Корейския полуостров ще бъде основна тема на преговорите в Лондон между министрите на външните работи от страните в Г8. Предполага се, че на срещата ще бъде прието обръщение към властите в Северна Корея да не извършват провокации.
провокират. В Г8 влизат САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Канада и Русия.

Водещи новини

Още новини