Олаф Шолц пристигна в Белград

Getty images (архив)
share

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна днес в Белград, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Премиерът на Федералната република бе посрещнат на летището от президента на балканската страна Александър Вучич.

„Днес е голям ден, в който ще разговаряме за бъдещето на Сърбия и откриването на нови възможности за нашата страна и народ“, заяви Вучич в посрещането на Шолц на белградското летище "Никола Тесла".

В делегацията по посрещането на Шолц бяха и председателят на парламента Ана Бърнабич, министърът на минната промишленост и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович, посланикът на Германия в Белград Анке Конрад, както и посланикът на Сърбия в Берлин Снежана Янкович.

Вучич съобщи по-рано, че днес ще има двустранна среща с Шолц в Белград, на която двамата ще обсъдят европейския път на Сърбия, политическите отношения и развитието на сръбската икономика.

Очаква се днес Сърбия да подпише с Европейския съюз и Меморандум за разбирателство, свързан с устойчивите суровини, както и Писмо за намеренията да се създаде цяла производствена верига в Сърбия. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович ще подпише двата документа от страна на ЕС.

Александър Вучич: ЕС и Сърбия ще подпишат меморандум за устойчиви суровини

Вчера сръбското правителство прие Заключение за утвърждаване на основата за сключване на Меморандума, с което се предвиждат пет направления на действие.

„За сътрудничеството на индустриално равнище, за сътрудничеството в сферата на изследванията и иновациите, за изпълнението на високите екологични, социални и управленчески стандарти и практики, за мобилизацията на финансовите и инвестиционните инструменти в съответствие със стандартите на ЕС и за развитието на човешките ресурси, необходими за осъществяването на всички сегменти на това партньорство“, пише в Заключението.

Водещи новини

Още новини