Ябълките, кафето и рибата ще станат по-скъпи от златото

share

Учени прогнозират, че заради измененията в климата през 2050 г. продукти като ябълките, рибата и кафето ще станат по-скъпи от златото. Американски изследователи правят мрачната прогноза, че в недалечно бъдеще човечеството ще се лиши от основни средства за препитание.

Цените на някои храни няма значително да се изменят, но други толкова ще поскъпнат, че практически ще се превърнат в деликатес и ще изчезнат от рафтовете в магазините, пише "Новинар".

Така например заради продължаващото засушаване и глобалното затопляне на времето кафените дървета ще започнат да умират от гъбични заболявания. Това важи и за какаото, чиито сортове в 70% от случаите са чувствителни към високите температури. В резултат на унищожаването на дърветата шоколадът, кафето и какаовите продуктите ще се превърнат в недостъпен лукс. Любимото на западняците фъстъчено масло също ще поскъпне неимоверно заради намаляването на културите, от които се добива.

Франция е известна като царството на гастрономите и ценителите на гурме културата, но промените в климата няма да простят и на Страната на петлите. Така например популярните й вина ще пострадат в новите природни условия, а еликсири като прочутото "Бордо" ще се превърнат в спорадична радост за трапезата. Рибата, толкова вкусна и полезна, през 2050 г. ще намалее с една четвърт, а причина за това е все по-осезаемата липса на кислород в световния океан.

Всеки обича да хапва вкусни и сочни ябълки, но ще можем ли свободно да ги предлагаме в бъдеще на децата си? Отговорът на този въпрос е доста песимистичен. Както е известно, този плод зависи от строгата цикличност на сезоните: ябълките най-добре цъфтят след хладна зима. Планетата обаче става все по-гореща, а снегът и студът през зимния сезон вече са рядкост. В отсъствието на студ ябълките ще оцелеят само в студените части на Земята. Същото важи и за сливите, прасковите и кайсиите.

Като за финал американските учени ни сервират и най-лошата новина, която ще потопи в скръб любителите на бирата. Изходна суровина за нея е хмелът, а той обича горещо лято и хладна есен. За съжаление все по-топлите есени през последните години значително намаляват добива на хмел и бирата - логично, ще се превърне в лукс.

Водещи новини

Още новини