-
08 август 2012 18:19
- 1442
- 0
За опасно натрупване на пестициди, съдържащи невротоксини и други отровни химикали, в най-популярните плодове и зеленчуци алармират американски учени, цитирани от "168 часа".
Резултатите от изследванията пораждат сериозно безпокойство, тъй като проблемите, свързани с употребата на вредните вещества, които се съдържат в препаратите за растителна защита, се свързват със смущения в нервната система, ракови заболявания, хормонални нарушения и други заболявания.
Оказва се, че вина имат не само производителите, защото до голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля, а колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват.
"Трудно ще намерите специалист у нас, който да се занимава сериозно с тези проблеми. Големите химически компании също хвърлят много усилия и средства, за да ни убедят в безопасността от употребата на различните химикали. Формално има и изисквания на Европейската комисия и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества, но считам, че е наложително у нас да се промени мисленето на хората", споделя Стоилко Апостолов, председател на Фондация "Биоселена" пред "168 часа".
"На практика много често виждам как земеделски производител влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи да речем една капачка против маната по лозята, а той за всеки случай добавя още една, без изобщо да се интересува какво ще стане с тези, които консумират тази продукция. Много разпространена практика е и производителите да имат отделна оранжерия за собствени нужди", допълва той.
"Вярно е, че отделните плодове и зеленчуци имат различна способност да абсорбират вредни вещества, но и различните групи пестициди също се характеризират с по-голямо или по-малко токсично действие, като така наречените органофосфати са най-токсични. Пестицидите се делят на два вида - повърхностни и системни. Потенциално по-опасни за здравето са системните, защото те влизат дълбоко в структурата на плодовете и зеленчуците и дори при обелване или нарязване не могат да бъдат премахнати", коментира Мартин Зарбов, мениджър на лаборатория "Фитолаб", за "168 часа".
Последвайте канала на
Свързани новини
Порой от голове в Шампионската лига
Байерн отново се оказа непреодолимо препятствие за ПСЖ
Левандовски изживя паметна вечер, в която Барселона нямаше проблеми
Арсенал се поучи от грешките на Ман Сити и си тръгна с голяма победа от Лисабон
Автогол и поредна суха мрежа донесоха първото място на Интер в Шампионската лига
Ман Сити се срина в края и изпусна преднина от три гола на "Етихад"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Мнозинството в ЕП изрази силна подкрепа за пълното приемане на България и Румъния в Шенген
26 ноември 202420:24
Българските евродепутати очакват историческо решение за Шенген на 12 декември
26 ноември 202421:32
Еврокомисарят по вътрешните работи: България и Румъния ще се възползват от всички облаги на Шенген още от началото на 2025 г.
26 ноември 202420:11
Шефът на "Гранична полиция": Притворихме вратата на нелегалната миграция
26 ноември 202421:12
Румяна Бъчварова: Вървим уверено към следващите предсрочни избори
26 ноември 202418:50
Трамвай отнесе кола в София и дерайлира
26 ноември 202421:07
Израел е одобрил примирие с "Хизбула"
26 ноември 202420:37
Американски бомбардировачи са прехванати от руски изтребители близо до Калининград
26 ноември 202419:37
Водещите новини! Решението за приемането ни и в сухопътен Шенген е готово. Великобритания и Франция пращат войници в Украйна? (и още…)
26 ноември 202419:04