"Пакт за самоубийство": сектант, обещавал "среща с Иисус", получи смъртна присъда

YouTube
share

Лидерът на кенийска евангелска секта, проповядвал, че краят на света ще настъпи през 2023 г., е изправен пред съда днес по обвинения в непредумишлено убийство след смъртта на повече от 440 последователи по време на така нареченото "клане в Шакахола" – случай, който шокира Кения и света, припомня Франс прес.

Самопровъзгласилият се пастор Пол Нтенге Маккензи и десетки други обвиняеми не се признаха за виновни през януари.

Маккензи се яви в съда в пристанищния град Момбаса, разположен на Индийския океан, заедно с още 94 заподозрени, сред които и съпругата му. Той беше арестуван през април 2023 г. и обвинен в подстрекаване на своите последователи да умрат, за да се "срещнат с Исус" преди края на света през 2023 г.

Деянията са били извършвани в продължение на няколко години.

Сектите в Кения, които отнемат живота на последователите си

Прокуратурата изрази увереност, че ще успее да докаже съществуването на пакт за самоубийство, според думите на Птер К. Кипроп, заместник-гавен прокурор, при откриването на съдебния процес.

"В Кения никога не е имало подобен случай", заяви пред АФП Александър Джами Ямина, наблюдаващ прокурор по делото, и добави, че е събрал повече от 420 свидетели. "Поради сериозността на случая бяхме добре подготвени".

Срещу 95-те подсъдими (40 от които са жени) се водят и отделни дела за убийство, отвличане, изтезаване на деца и жестокост. Останките на повече от 440 души бяха ексхумирани на изолирано място, недалеч от югоизточния град Малинди. При аутопсиите на жертвите беше установено, че повечето от тях са починали от глад, но някои, включително и деца, са били удушени или пребити. Органите от някои от телата са били извадени, пише БТА.

Водещи новини

Още новини