Търговия с вяра: Колко печеливш е бизнесът на една секта с човешките души?

  • 15 септември 2024 18:55

  • 1629
  • 4
Търговия с вяра: Колко печеливш е бизнесът на една секта с човешките души?
© NOVA

Религиозна организация, позната като "Тракийска църква" кара поклонниците си да доверяват на пасторите си парите, бизнеса и имотите си. Така наречените кардинали диктуват семейните отношения и дори дали можеш да си поставиш ваксини. Според бивши членове на организацията основателите Стефан и Цветан Гайд от десетки години фалшифицират история.  

Още от 90-те години насам двамата се провъзгласяват за пастори в протестантска църква. Над 30 години по-късно, с NOVA се свърза семейство, което не се чувства в безопасност, пресичайки улицата. Те са родители на три деца. Боряна и Тодор Йотови са високообразовани хора. Тя е специалист в сферата на математиката, той има издателство за детски книги. 

"Преди над 20 години, когато влязохме в т.нар. "Тракийска църква", тази общност беше издънка на протестантска църква. Техни творения са представени за исторически документи, без да присъстват референции. Налице е крупна фалшификация на исторически материали", разказва тя.

Проф. Николай Овчаров посочва, че няма никаква "Тракийска църква", а става дума за псевдоучение. "Стефан Гайд твърди, че е разчел тракийския език, но такъв всъщност няма. На Храма на Орфей миналата година се сблъскахме с тяхна проява, имаха ритуал и бяха облечени като жреци. Хората са отказали да платят вход за Татул, проявили са агресия. Дали са хора с развинтена фантазия или с психологически проблеми, не знам. Може да става дума и за комерсиални цели", предположи археологът.

Откакто Боряна и Тодор се отказват от сектата, започва психологически тормоз. 

Сектанти зарибяват с безплатни уроци по английски

"Заплахите са с мутренски маниер, имах инцидент с физическа агресия срещу мен, за да "си затварям устата", подал съм сигнали. Стефан Гайд и брат му имат нарушения по НК, пране на пари и частни жалби срещу себе си. Хората дават месечни такси десятъци за църквата, става дума за шестцифрени суми", посочи Тодор.

Боряна и Тодор далеч не са единствените, но останалите не желаят самоличностите им да бъдат разкривани. 

Част от тях споделят, че са живели като в мъгла, на бавен огън. Събиранията на сектата се осъществяват в домовете на хора, отворили вратите си за нея, а протичането им преминава в споделяне на преживявания. Срещите са поне два пъти в седмицата, а изповедта е задължителна. Манипулацията се случва чрез много говорене. След първия час изключва критичната мисъл, като умствените защити се неутрализират и говорещият успява без усилия да втълпи своите послания в съзнанията на членовете на общността. 

Сред стратегиите е печелене на пълното доверие на човека, когото са си набелязали, отричайки всички други неща, на които имате вяра. Сключване на бракове извън общността води до проблеми. 

Дирекция "Вероизповедания" на МС е издала предписание - да не бъде регистрирана "Тракийска църква", докато не бъдат редактирани противоречиви текстове от устава на организацията ѝ. Това се случва през 2014 г. Становището обаче не е прието и църквата е регистрирана от съда. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1629 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Teodora Andreas Berlin 31.10.73

2024.09.15 | 20:52

3
PESTALOZZI ST 71. 10627 BERLIN

2024.09.15 | 21:15

4
КА. ТИЛА ПУКНИИ ГНУСЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД

2024.09.15 | 20:34

2
РЕТО НАДЕЖДА

2024.09.15 | 19:40

1
Съдиите-другата секта

Добави коментар

Водещи новини