Сектите в Кения, които отнемат живота на последователите си

  • 06 май 2023 19:21

  • 1528
  • 1
Сектите в Кения, които отнемат живота на последователите си
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

През април полицията в Кения се намеси, за да спаси от гладна смърт постещи членове на секта в Кения, след данни, че някои от последователите на сектата са гладували до смърт. Резултатите от проверката надхвърлиха очакванията и започна методично претърсване на гората, където живеели последователи на т. нар. "Международна църква на Благата вест", ръководена от пастор Джон Нтенге Маккензи.

Първоначално бяха открити десетки тела, после броят им надхвърли 100. По данни на Кенийския Червен кръст се съобщава за 360 изчезнали, свързани с "Клането в Шакахола", така че може би не са открити всички…

Постепенно аутопсиите разкриха, че не при всички случаи смъртта е настъпила от глад: в някои случаи става дума за убийства. Голяма част от телата са детски, мъжете са малцинство - като в повечето сектим пише БТА.

Близо 40 тела са открити в земи, собственост на пастор от Кения

Следователите подозират, че много от жертвите са последователи на сектата, следвали предписанията за гладуване до смърт, за да се "срещнат с Исус", проповядвани от техния пастор. Или, в случая с децата – предписанията са били следвани от техните родители…

Целта на екстремното гладуване, според кенийски медии, била да ги предпази от предстояща катастрофа. (Не ме питайте, не виждам логиката – бел. ред.) Впрочем ритуалът бил нещо, през което се планирало всички последователи на сектата да преминат, по определен график.

Постепенно обаче започнаха да откриват тела на деца, починали от задушаване, мозъчни травми от удари с тъп предмет, бой и счупване на кости на врата… Най-малко двама възрастни също са починали от задушаване, след като носовете и устата им очевидно са били покрити, за да им се попречи да дишат, според експерта по съдебна медицина Йохансен Одуор.

Съдебната система реши, че пасторът им ще отговаря по обвинение в "тероризъм". Пред съда се яви и друг известен в Кения пастор, Езекиел Одеро, един от най-влиятелните в страната. Към момента на написване на този материал не беше известно дали ще му бъде повдигнато обвинение във връзка със смъртта на негови последователи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.06 | 20:47

1
При нас сектите У парламентУ го правят по изискано ама със по добър резултат.

Добави коментар

Водещи новини