За пръв път от 30 години. Република Южна Африка е изправена пред коалиционно правителство?

Getty images (архив)
share

Република Южна Африка (РЮА) за пръв път от 30 години е изправена пред коалицонно управление.

Първите частични резултати от изборите в страната показват, че управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) печели 41,77% от вота, което съответства на очакванията, че тя ще загуби парламентарното си мнозинство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни от Независимата изборна комисия след обработени 8,5% от изборните секции приятелски настроената към бизнеса партия "Демократичен алианс" печели 27,52%, а марксистката партия "Борци за икономическа свобода" печели 7,72%.

Ако окончателните резултати са подобни на частичните, това би представлявало значима промяна в южноафриканската политика след 30-годишно управление на АНК, която ще бъде принудена да сключи споразумение с една или повече други партии, за да остане на власт.

АНК досега е печелила всички избори от знаковия вот през 1994 г., когато президент стана Нелсън Мандела и се сложи край на апартейда в страната. Подкрепата за партията обаче оттогава намалява заради проблеми като високите нива на безработица и престъпност, както и честите спирания на тока и корупцията.

Председателят на парламента на РЮА подаде оставка заради обвинения в корупция

Гласоподавателите избират парламенти на ниво провинция в деветте провинции на страната, както и нов държавен парламент, който след това ще избере следващия президент.

Тъй като изглежда, че АНК все пак ще получи най-голям дял от гласовете, нейният лидер, президентът Сирил Рамапоса (на снимката), вероятно ще остане на поста си - освен ако срещу лидерството му не бъде отправено предизвикателство от редиците на партията.

 

Водещи новини

Още новини