Между 4000 и 7000 души може да бъдат съкратени в РЮА заради поевтиняването на платината

  • 05 февруари 2024 22:54

  • 1979
  • 1
Между 4000 и 7000 души може да бъдат съкратени в РЮА заради поевтиняването на платината
© Gettyimages

Преструктурирането на минната индустрия, свързана с добива на платина в Република Южна Африка, може да доведе до съкращаването на между 4000 и 7000 души, които работят в нея. Това обяви Съветът по въпросите на добива на минерали в африканската страна, цитир5ан от БТА.

На Република Южна Африка се падат около 70 на сто от цялото количество платина, което се добива в световен мащаб. Този сектор от минната индустрия обаче се нуждае от преструктуриране на фона на намаляващите цени на благородния метал и на повишаващите се разходи, свързани с добива му. Това съобщи южноафриканският Съвет по въпросите на добива на минерали при откриването днес на конференция в Кейптаун, посветена на инвестициите в сектора.

Металите платина и паладий поевтиняха съответно с 15 на сто и 40 на сто през миналата година, най-вече поради слабото им търсене в Китай. От друга страна разходите за добива им се повишават поради поскъпването на електроенергията и повишаването на трудовите възнаграждения на миньорите, посочва Съветът по въпросите на добива на минерали. 

Златото поскъпна в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства ограничава търсенето на платина и паладий от страна на автомобилостроителните компании, посочва Ройтерс. Тези благородни метали се използват при производството на катализатори за превозните средства, които се задвижват от двигатели с вътрешно горене. Те се монтират на изпускателната им система, за да бъде ограничено замърсяването на околната среда от изгорелите газове, които се отделят при движението на превозните средства с дизелови или бензинови двигатели. 

На този фон най-големият производител на платина в света - минният гигант "Англо Американ" (Anglo American) обяви по-рано, че планира да намали капиталовите си разходи с 1,8 милиарда долара до 2026 г. Причината за това е намалялата печалба на корпорацията за първата половина на финансовата година. 

Над 20 000 души работят за подразделението на "Англо Американ", което добива платина в Република Южна Африка. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1979 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 10:53

1
❤️ Г­о­р­е­­­щ­и­­­ ­­м­­о­­м­и­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­в­­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­а­­­т ­­­-­­ X­1­­8­.­­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини