В правителството на единството на Южна Африка вече участват пет партии

  • 18 юни 2024 10:43

  • 229
  • 1
В правителството на единството на Южна Африка вече участват пет партии
© Getty images (архив)

Африканският национален конгрес (АНК) съобщи, че досега в новото правителство на Южна Африка участват пет партии, които представляват повече от две трети от местата в Националното събрание, и че преговорите с други партии продължават, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След изборите миналия месец АНК беше принуден да влезе в съюз с други политически партии, след като не успя да спечели парламентарно мнозинство за първи път след изборите през 1994 г., които отбелязаха края на Апартейда.

Наскоро парламентът преизбра лидера на АНК Сирил Рамапоса (на снимката) за президент на Южна Африка, като партията му получи подкрепата на най-големия си съперник - ръководения от бялото малцинство и подкрепящ бизнеса Демократичен алианс (ДА), както и на две по-малки партии - социално-консервативната Партия на свободата „Инката“ (ПСИ) и десния Патриотичен алианс (ПА).

Преизбраха Сирил Рамапоса за президент на Република Южна Африка

В понеделник АНК съобщи, че друга по-малка партия, „Добро“ (GOOD), също е подписала договор за участие в правителството на единството.

Този състав представлява 273 места в Националното събрание, или 68% от него, се казва в изявление на АНК.

Парламентът на Южна Африка има 400 места. АНК спечели 159 места, ДА е втората по големина партия с 87 места, ПСИ има 17 места, ПА - 9 места, а „Добро“ има едно място.

АНК посочи, че правителството на единството ще осигури представителство в кабинета на всички участващи партии и ще взема решения с консенсус.

Сред приоритетите на правителството на единството са бързият, приобщаващ и устойчив икономически растеж, насърчаването на инвестициите в основен капитал, създаването на работни места, поземлената реформа и развитието на инфраструктурата, съобщи АНК.

"Президентът ще упражни прерогативите си за назначаване на кабинета, като се консултира с лидерите на партиите от ПНЕ (правителство на националното единство), спазвайки съществуващите протоколи за вземане на правителствени решения и съставяне на бюджета", обяви АНК и добави, че все още води разговори с още партии, които да се присъединят към правителството.

Марксистката партия "Борци за икономическа свобода" (БИС), която има 39 места, каза, че няма да участва в правителство, в което участват ДА или "Фронт на свободата плюс" - две партии, които получават подкрепа от бялото малцинство.

Партията „Копие на нацията“ (uMkhonto we Sizwe), ръководена от бившия президент Джейкъб Зума, също не е част от правителството на единството.

Със своите 58 места в Националното събрание тя заяви, че ще се присъедини към алианса на по-малките опозиционни партии в парламента, наречен "Прогресивно обединение", който включва БИС и лявоцентристкото Обединено демократично движение.

Този алианс ще бъде официалната опозиция на правителството на единството.

"Тъй като популистките партии решиха да отхвърлят единното правителство, а по-големите партньори на АНК в управляващата коалиция са с централистични нагласи и предпочитат по-либерални икономически политики, смятаме, че единното правителство отваря възможност за по-благоприятни за растежа структурни реформи и разумни макроикономически политики", заяви в икономистът от банката Ейч Ес Би Си Дейвид Фокнър.

"Но ПНЕ може да се сблъска и с идеологически разногласия и да изостри разломите в АНК - фактори, които могат да затруднят установяването на стабилна политическа рамка", добави той.

За пръв път от 30 години. Република Южна Африка е изправена пред коалиционно правителство?

Последвайте канала на

Валери Зайцев
229 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 12:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини