Председателят на парламента на РЮА подаде оставка заради обвинения в корупция

  • 03 април 2024 21:56

  • 476
  • 0
Председателят на парламента на РЮА подаде оставка заради обвинения в корупция
© Wikipedia

Председателката на парламента на Република Южна Африка (РЮА), Носививе Маписа-Нкакула, подаде днес оставка и се отказа от мястото си в законодателния орган заради обвинения в корупция, ден след като не успя да оспори предстоящия си арест в съда, съобщава БТА.

Миналата седмица прокурорите съобщиха, че възнамеряват да повдигнат на председателката на парламента Маписа-Нкакула обвинения в корупция. Тя е обвинена, че е получила около 135 000 щатски долара подкуп от изпълнител на военни поръчки по време на тригодишния си мандат като министърка на отбраната.

Твърди се, че тя е получила плащанията между декември 2016 г. и юли 2019 г., докато друг подкуп, възлизащ на 105 000 долара, не е бил платен.

Между 4000 и 7000 души може да бъдат съкратени в РЮА заради поевтиняването на платината

Маписа-Нкакула направи изявление, че подава оставка, но настоя, че е невинна по обвиненията срещу нея.

"Взех това съзнателно решение, за да посветя времето си и да се съсредоточа върху наскоро обявеното разследване срещу мен от правоприлагащите органи на нашата страна", заяви тя и добави: "Оставката ми по никакъв начин не е индикация или признание за вина по отношение на обвиненията, които са повдигнати срещу мен."

Медиите в Южна Африка твърдят, че при един от случаите през февруари 2019 г. тя е получила повече от 15 000 долара и перука на среща на главното международно летище в страната.

Партията на Маписа-Нкакула, Африкански национален конгрес (АНК), ще се бори за победа на решаващи избори тази година на фона на висока безработица, нарастваща бедност и обществено недоволство заради различни обвинения в корупция срещу нейните лидери.

Последните социологически проучвания сочат, че АНК може да получи по-малко от 50 процента подкрепа от избирателите – най-ниското равнище на подкрепа, откакто дойде на власт в първия вот в страната, в който участваха всички раси, след края на апартейда през 1994 г.

След изявлението на Маписа-Нкакула остана неясно дали тя ще бъде задържана или ще се предаде сама на властите, след като съд в Северен Гаутенг отхвърли молбата ѝ да оспори на ареста си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини