Наградите "Грами" с три нови категории

Getty Images
share

Три нови категории ще бъдат добавени към наградите "Грами" през 2024 г., предаде Асошиейтед прес, като цитира Национална звукозаписна академия на САЩ. 

Златни грамофончета ще бъдат раздавани и за най-добър поп денс запис; най-добро африканско музикално изпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.

Освен това за две съществуващи вече категории ще могат да гласуват всички членове на Академията, които участват в избора на носителите на "Грами": за продуцент на годината и за автор на песен, като последната категория беше въведена за първи път през 2023 г., предава БТА.

Преди това т.нар. общи категории включваха наградите "Грами" за най-добър нов изпълнител, албум, запис и песен на годината. 

Членовете на Националната звукозаписна академия на САЩ могат да гласуват за победителите в общите категории, както и в до десет в три жанрови области, като е препоръчително да се ограничат до сфери на тяхната компетентност. 

Промените в тези две категории отразяват развиващата се музикална индустрия, в която все повече се отличава приносът на авторите на песни и на продуцентите.

Новата категория за най-добро африканско музикално изпълнение ще подчертае "регионалните мелодични, хармонични и ритмични музикални традиции", се посочва в съобщението на американската Национална звукозаписна академия. 

Интересът към излъчването на церемонията за наградите "Грами" се завръща след спада по време на пандемията

Досега тези изпълнители се състезаваха в категорията за най-добро глобално музикално изпълнение, въведена за първи път през 2022 г. Преди 2020 г. категорията се наричаше "световна музика". Промяната беше въведена, за да се избегнат асоциации с колониализма, припомня Асошиейтед прес.

Категорията за най-добър поп денс запис е за "музика в горещи ритми, подходяща за танци" и за записи, които се отличават със силни ритмични бийтове и електронни инструменти с акцент върху вокалното изпълнение, мелодията. В нея обаче не влизат денс ремикси.

За "най-добър алтернативен джаз албум" ще се конкурират продукции, които съчетават джаз и други музикални стилове, включително "ар енд би, хип хоп, класическа музика, поп, рап, електронна/танцова музика и/или художествено слово".

Водещи новини

Още новини