Музей ще приюти копие на Боровското съкровище

share

Копие на Боровското съкровище ще бъде поставено в новия музей, който ще се изгради с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, пише actualno.com.

Проектът е спечелен от Община Борово и е на стойност 328 000 лв. В продължение на пет години местната администрация и местната общност се опитваха да съберат пари чрез дарителска кампания, за да могат да направят такова копие. Въпреки усилията им са били дарени едва 1500 лв. от необходимите над 10 000 лв.

По проекта ще бъде изграден и туристически център, в който ще се прожектират 30 кратки филма на пет езика за културните събития в общината, за архитектурното и културното наследство, за природата и фауната.

Боровското съкровище е тракийско съкровище от IV в. пр. Хр., състоящо се от сребърни съдове. Открито е случайно при оран през 1974 г., след което е прибрано в Националния исторически музей. В момента то обикаля България и света като част от изложбата на тракийските съкровища, а негово копие може да се види в Историческия музей в Русе.

Водещи новини

Още новини