Доц. Орманджиев за избора на обвинител №1: Ще има валидно предложение, иначе ще се влезе в една ситуация на усложняване

  • 09 октомври 2024 21:57

  • 219
  • 0
Доц. Орманджиев за избора на обвинител №1: Ще има валидно предложение, иначе ще се влезе в една ситуация на усложняване
© Pixabay

10-ти октомври е последната възможна дата за заседание и за предлагане на кандидати за главен прокурор от Пленума на ВСС, но явно не може да се намери кандидатура, около която да се обединят хората, които могат да правят съответните предложения. Това каза конституционалистът доц. Христо Орманджиев в интервю за "Фокус".

По думите му изборите на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд, които предстоят, са знакови: "Това са лицата, които ни представляват не само в страната, това са лицата, които ни представляват и с които се вижда действието на съдебната система, и в Европа. Така че тези текстове в Закона за съдебната власт, просто трябва да бъдат изпълнени със съдържание. И искрено ми се иска да вярвам, че това ще бъде така,“ допълни той.

"Само можем да гадаем точно какво ще се случи, но според мен все пак утре ще има някакво валидно предложение, иначе ще се влезе в една ситуация на усложняване, която не помага на никого. Така че най-вероятно ще се стигне до такава процедура. Иначе би следвало тази процедура да се преобявява, и отново може да се стигне до същия парадокс.“

Относно спекулациите около възможното назначение на председателя на Върховния Административен съд Георги Чолаков, чийто мандат изтича, конституционалистът изрази мнението, че тук няма драма и изборът на нов председател ще се случи по установения законов ред. "А това къде е и по какъв начин ще действа вече бившият председател, това са малко спекулативни виждания,“ добави той.

За трети път: Без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС

По думите му разделянето на различни мнозинства, които да посочват кандидатурите за тримата големи в съдебната власт, е неправилно: "Не знам поради каква причина беше направено това деление, но смятам, че наистина трябва да има обединяване на лицата при избора на тези длъжности, и то да бъде съответно с по-високо, завишено квалифицирано мнозинство,“ обясни той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
219 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини