Скандал в елитно училище в София, МОН започва проверка по случая

  • 09 октомври 2024 21:10

  • 2224
  • 3
Скандал в елитно училище в София, МОН започва проверка по случая
© Bulphoto (архив)

Майка и учители с взаимни обвинения в тормоз. Случаят е от столичната Национална природо-математическа гимназия, където ученик повтаря девети клас след поредица от двойки по география. Според майката на момчето слабите оценки са написани по субективни критерии, включително след негов отказ да дискутира в час Истанбулската конвенция. Училищното ръководство отхвърли обвиненията и заяви, че учители са били подложени на натиск и тормоз от страна на майката.

"Това са събраните в годините награди и успехи на сина ми Росен", казва пред БНТ майката Ани Кирилова.

"Това е част от документацията, свързана с проверките на РУО София - град по жалбите на госпожа Кирилова", отговори Ивайло Ушагелов - директор на Националната природо-математическа гимназия.

Какви задачи ще има на изпитите след 4-ти, 7-и и 10-и клас

Една история с две напълно различни гледни точки. От едната страна, майката на Росен, ученик с награди по математика, който сега повтаря девети клас след поредица от двойки по география. Ани Кирилова допуска, че началото на сагата е след писмо, което изпратила до училищния дикретор с настояване да се направи проверка на прозрачността на квалификацията за международно състезание по математика. След това започнали двойките по география, включително и на поправителните изпити.

"Двойка на тест, който е правен с учебници. Едно от писмените изпитвания точен въпрос с точни отговори не е отбелязан като верни такива, което води до следващата двойка и т. н. Има двойка без присъствие за самостоятелна работа, която не е зададена писмено в Школо в ден, в който той не е присъствал в училище", посочва майката.

Според Ани Кирилова една от двойките дошла след нейн сигнал. Подала го след като синът ѝ съобщил, че в два или три учебни часа по география учениците са коментирали Истанбулската конвенция. Имали и самостоятелна работа по документа.

"Да дадеш за самостоятелна работа на децата юридически текст на 15-годишни деца, който е спорен за българското законодателство е странно, ако питате мен, каквото и да се е искало да направиш. Синът ми отказа да пише каквото и да е, защото той каза "аз съм на 15, това е сложно и за възрастни, за юристи, не искам да се подведа и да сгреша, каквато и позиция да изразя". В момента, в който подадох сигнал, на другия ден получи синът ми поредната двойка, която всъщност беше омастиляване, може би това е точният изказ, на двойката чернова, т.е. след два месеца тази двойка бе официализирана", казва Кирилова.

От Министерството на образованието заявиха, че са извършени вътрешна проверка и външна от Регионалното управление на образованието. Установили са ,че посоченото в сигнала не кореспондира с обективните данни. Сега е разпоредена нова проверка на министерството и експерти ще проверят отново всички обстоятелства. Посочват още, че конвенцията не е част от учебната програма. От училището заявиха, че тя всъщност не е разглеждана в час по география.

"Не е разглеждана в час по география, няма записки в тетрадките, разговаряно е с ученици, зададена е пожелателна домашна работа с цел работа с текст, който желае да прочете и да изрази становище по съответния материал, който са разглеждали в момента по география. Тя не е разглеждана никога в част по география. Учителят има право да избере сам методите и средствата и документите, с които да работи", обяснява Ивайло Ушагелов.

С позиция от днес училищното ръководство, настоятелството и обществения съвет заявяват, че учители са подлагани на многократен тормоз. Директорът обясни, че независима комисия с участието и на други учители по география е изпитвала момчето.

"Абсолютно категорично заявявам за натиск от госпожа Кирилова към колеги, за да напишат по-високата оценка. Един колега устоява позиция, че трябва да покрие съответните умения и знания по заложени по учебната програма. Тръгна от там, че по решение на госпожа Кирилова, Росен целият втори срок не посещаваше часовете по география", уверява директорът.

"Обучавал се е на доста високо ниво по математика и всъщност сега вместо да продължи да се развива, той повтаря, защото това е саморазправа с дете", пояснява майката.

От училището казаха, че е заведен колективен граждански иск за уронване на престижа на училището. Майката коментира, че я съди и учителят по география, но вече е спечелила делото.

Последвайте канала на

Novini.bg
2224 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.09 | 22:49

3
Да започнем от ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ, УНГАРИЯ, СЛОВАКИЯ, ЧЕХИЯ, ХЪРВАТИЯ, СЛОВЕНИЯ, АВСТРИЯ и ГРУЗИЯ ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ! Сега и ПОЛША и РУМЪНИЯ преминават на страната на РУСИЯ. В РУМЪНИЯ вече НАТО СГОВОРА се СЧУПИ....ЗА СЪРБИЯ е ЯСНО...СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЪЩО...ФАШО БУГАРЕ,....БУГАРЕ...
От кога това квартално училище

2024.10.09 | 22:27

2
е елитно , особено с тази грозна селянка за директорка

2024.10.09 | 22:02

1
ТЪПАНАРИТЕ ОТ МОН КАКТО ВИНАГИ ИСКАТ И ВЪЛКА ДА Е СИТ И АГНЕТО ДА Е ЦЯЛО , ПЪЛНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕКАДЪРНОСТ НА НА МИНИСТЕРСТВОТО , ПЛОДОВЕТЕ ГИ БЕРЕМ ВЕЧЕ 35 ГОДИНИ.

Добави коментар

Водещи новини