ТЕЛК решения се бавят заради недостиг на специалисти

  • 09 октомври 2024 19:56

  • 468
  • 3
ТЕЛК решения се бавят заради недостиг на специалисти
© Bulphoto (архив)

Недостиг на специалисти бави решения на ТЕЛК. Заради нови правила за пренасочване на досиетата на пациентите от комисия в комисия - те са поставени в риск от неточна диагноза или отнемане на дохода.

Синът на Веска - Петьо, страда от тежка форма на епилепсия. Оказва се обаче, че новостите при обработката на документи за явяване пред комисия на ТЕЛК ги поставят в затруднено положение.

"Най-лесно беше, когато беше дете и нямаше комисия на ТЕЛК, през която да минава. Помощта беше регламентирана и се получаваше за лекарствата. Документацията за епилепсията трябва да е конкретна. Честотата е важна, дали се влияе от медикаменти. За един пропуск не се заплаща и хората остават без средства", каза Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия пред Bulgaria ON AIR.

ТЕЛК пациенти са без доходи заради постъпването на непълни документи при лекарите

Проблемът не засяга само Веска и нейния син. Според пациентски организации новата система на ТЕЛК е в ущърб на пациентите, тъй като автоматичното пренасочване на досиетата често се бави.

"Когато липсва специалист, който да се изкаже по известно заболяване, лекарят, който води комисията, пренасочва чрез системата документите автоматично да бъдат разпределени на друго място", поясни Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

Това обаче създава затруднения пред пациента и допълнителен товар пред личния му лекар.

"Оказва се, че на човек от община Хисаря му е изтекъл ТЕЛК-а още април, той се явява август и все още няма пенсия, няма доходи. Когато не изпратим тази информация, означава, че пациентът няма нужда. Това означава от втора група инвалидност да отиде на 0%", подчерта председателят на Организацията на малките хора Светослав Чернев.

Експерти и пациенти смятат - нужен е единен стандарт за издаване на решение от комисията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
468 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Цв

2024.10.09 | 21:58

3
Нали правихте реформи??? Как не ви е срам??? Гавра с най-уязвимите хора!
DORA 2008 g | Dimitar??? USA

2024.10.09 | 21:43

2
Slavi Trifonov e ne normalen?
Schisofrenia s vrajdebni istinski glasove v Berlin

2024.10.09 | 21:35

1
2 FALSHIVi TELKA ot psihiatriata v Sofia.Dimitar.

Добави коментар

Водещи новини