Чакат Майкъл Флетли във Велико Търново

share

Уникалният танцов спектакъл на Майкъл Флетли "Lord of the Dance" и световноизвестният унгарски симфоничен оркестър "100 цигански цигулки" са само малка част от културния афиш на Велико Търново тази есен в рамките на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Големите световни имена ще гостуват в старопрестолния град по покана на кмета Даниел Панов и продуцентска компания, като до края на годината ще бъдат обявени и още големи културни събития, обещаха организаторите. Основната роля в амбициозния проект обаче е на градоначалника, който от началото на своя мандат работи усилено за развитието на Велико Търново не само като географски център с богата история, но и като гореща точка на европейския културен живот.

"Lord of the Dance" решили да включат Велико Търново в своето българско турне, тъй като били изключително впечатлени от красотата и културно-историческото наследство на града, презентирани в специално изработен по поръчка на кмета видеоклип, изпратен до ирландците.

Спектакълът ще бъде представен на 18 октомври от 19 часа в ДКС "В. Левски".

Ще бъде с изцяло обновена 3D визия, нови декори и нова сценография. Трупата от Ирландия пристига във Велико Търново в пълен състав от 80 души с четири камиона реквизит, костюми и сценично обезпечаване.

Като невиждано съчетание на танци, музика и осветление, определи шоуто Петър Харалампиев, представител на продуцентската компания. Шоуто ще има нова визия, с леки изменения от познатото в хореографията, леки нотки на еротика, както и специални ефекти - лазери и 3D.

Сцената също е уникална. Ще бъде строена три дни и ще бъде изпълнена с електронни плазми. Танцьорите си идват с перачите, гладачите, готвачите, разкриха още организаторите.

Вписаният в Рекордите на Гинес оркестър "100 Циганска цигулки" също ще гостува във Велико Търново. Събитието е на 10 ноември от 19 часа, отново в ДКС "В. Левски", и ще представи актуална класическа програма от унгарски и световни композитори като Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус, както и популярни цигански мелодии от Виторио Монти и Григорис Диницу.

Оркестърът ще пристигне в България в пълен състав от 105 човек и ще свири в характерния си стил в удивителен синхрон, по памет и без партитури. Всяка поява на "100 Циганска цигулки" предизвиква несравним ефект върху публиката, блестящ в цветни, традиционни костюми, музикантите поразяват със своята земна, натурална енергия.

Преди гостуването си във Велико Търново, унгарските цигулки ще свирят в София на 9 ноември.

Водещи новини

Още новини