Рибата е неизменна част от всяко здравословно меню.
В днешни дни хората използват за храна над 250 вида.
Предлагаме ви една рецепта за пържен карагьоз с магданозен сос:
Необходими продукти:
карагьоз - 2 броя;
оцет - 1 ч.ч.;
сол - 1 ч.л.;
черен пипер - 1 к.л.;
брашно - за овалване;
олио - за пържене;
магданоз - 1 връзка, голяма;
оцет;
сметана - 1 с.л.;
лимони - резени за гарниране.
Начин на приготвяне:
Почистете карагьоза от вътрешностите и го оставете да престои за половин час в оцет, сол и черен пипер. След това го отцедете, оваляйте го в брашно и го изпържете равномерно от двете страни в сгорещено олио.
Към останалата от пърженето мазнина прибавете 1 голяма и ситно нарязана връзка магданоз, заедно с черен пипер и 5 с.л. оцет. След около 2 минути добавете 1 с.л. сметана. Изчакайте да заври, свалете от котлона и пасирайте.
Поднесете пържения карагьоз, полят с магданозения сос и гарнирайте с резени лимони. По същия начин може да приготвите, сом, пъстъва и др.