Вкусните спомени не си отиват никога: три ястия от бабиния тефтер

  • 03 юли 2024 11:54

  • 1301
  • 0
Вкусните спомени не си отиват никога: три ястия от бабиния тефтер
© YouTube

Вкусните спомени не си отиват никога!

А ако сме имали от кого да научим рецептите на ястията, белязали миналото ни, със сигурност днес ще готвим не само апетитно, но и практично: с по-малко разходи от семейния бюджет, пише сп. "Кулинарен журнал".

Ето и три рецепти от бабиния тефтер:

Три лесни, вкусни и здравословни ястия от селския двор

Картофени кюфтета с праз

Време: 45 минути, порции: 4

Продукти:

- 5,6 едри картофа;

- 3 стръка праз;

-100 г сирене;

- 3 яйца;

- магданоз;

- сол и млян черен пипер (на вкус);

- 2 с.л. брашно;

- 4-6 с.л. олио.

1. Сварете картофите, обелете ги и в купа ги настържете на едро. В тенджерка с подсолена вода сложете нарязания на ситно праз и го сварете до омекване.

2. Отцедете праза добре и го смесете с картофите. Прибавете настърганото сирене, яйцата, наситнения магданоз, черен пипер и сол, ако има нужда. 

3. Омесете хубаво съставките и оформете кюфтетата. Оваляйте ги в брашното и ги изпържете в силно загрятото олио. 

Пилешки дробчета на фурна

Време: 45 минути, порции: 4

Продукти:

- 3-4 с.л. олио;

- 2 глави кромид;

- 300 г пилешки дробчета;

- 1 ч.ч. червено вино;

- 2 с.л. доматено пюре;

- сол и млян черен пипер, на вкус.

1. Загрейте олиото в тенджерка и сложете в него да се запържва нарязания на ситно кромид. 

2. Щом стане златист, добавете измитите и добре отцедени дробчета, Оставете ги няколко минути да се запържат и сипете виното. 

3. Дръпнете настрана тенджерката и овкусете с доматено пюре, сол и пипер, Прехвърлете дробчетата в тавичка и сложете да се запекат в умерена фурна за около 5-8 минути.

4. Поднесете порциите, поръсени с едро нарязан магданоз. 

На балканска трапеза сте поканени: как се готвят кюфтета по троянски?

Паприкован карфиол със сиренен сос

Време: 40 минути, порции: 4

- 2 глави карфиол;

- сол, на вкус;

- 2 с.л. червен пипер;

- 1 с.л. масло;

- 1 с.л. брашно;

- 1 ч.ч. прясно мляко;

- 1 ч.ч. ситно натрошено сирене. 

1. Накъсайте карфиола на розички и ги пуснете да се сварят в подсолена вода. Щом омекнат, ги извадете и отцедете в гевгир. Оваляйте ги в червения пипер и оставете настрана.

2. За соса във водата, в която е врял карфиолът, пуснете маслото да се разтопи. Размийте брашното в малко студена вода и го разбъркайте внимателно. Сипете млякото. 

3. Оставете да поври 10-15 минути, докато сосът се посгъсти. Прибавете сиренето и хубаво разбъркайте, докато се разтопи.

4. Наредете паприкования карфиол в голяма чиния и го залейте със соса. Поднесете, докато е топъл. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини