Неизменна част от здравословното меню: какви са ползите от рибата?

  • 05 юли 2024 15:55

  • 1366
  • 1
Неизменна част от здравословното меню: какви са ползите от рибата?
© Freepik

Рибата е неизменна част от всяко здравословно меню. В днешни дни хората използват за храна над 250 вида. Учени и лекари препоръчват консумацията ѝ най-малко 1-2 пъти седмично.

Тя може да се приготвя по много начини. Подходяща е в зависимост от вида си и начина на обработка за различни хранителни режими – от диети за отслабване до такива за конкретни заболявания.

Източник е на пълноценни белтъци, които се смилат и усвояват много по-лесно от тези на месото. Съдържа много важни витамини – А, D, Е, В1, В2, В6, В12. Изключително богат източник е на минерални вещества, омега 3-мастни киселини и някои незаменими аминокиселини: фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други. Сред месата тя има най-високо съдържание на калций и фосфор.

Вкусните спомени не си отиват никога: три ястия от бабиния тефтер

Морските риби имат високо съдържание на йод и флуор – все важни за човека вещества. Консумацията на риба подобрява метаболитните процеси в организма, грижи за добра сърдечно-съдова система, подобрява имунната и нервната система. Тя балансира процесите на ендокринната система, а оттам и на половата система. Богатата на риби диета може да направи тялото по-чувствително към лептина - хормон, който регулира чувството за ситост. Омега 3-мастните киселини пазят тъканите от възпаления и предпазват от запушвания и стеснявания на кръвоносните съдове.

Освен това, рибата понижава нивото на хроничните възпаления и да се предотвратят редица заболявания. Рискът от развитие на старческа деменция, включително и болестта на Алцхаймер, намалява с 34%. С приемането на мазна риба поне веднъж седмично, рискът от сърдечен удар се снижава с около 44%. С редовната косумация на риба се намалява риска от макулна дегенерация (нарушено централно зрение). Недостатъчна консумация на риба значително увеличава риска от преждевременно раждане и води до недостатъчно тегло на детето при раждане.

Прекалената консумация на някои видове риба (скумрия, риба меч и миди) може да доведе до натрупване на живак и олово в организма, което не е добре, защото има токсичен ефект на клетъчно ниво. Това особено се отнася и за така модерната сьомга. Живакът е опасен елемент, който не се разгражда и чрез консумацията на риба се натрупва и в човешкото тяло. Той има много лошо въздействие върху целия организъм. Може да доведе до проблеми със сетивата, бъбреците и белия дроб. При малките деца може да доведе и до много по-сериозни проблеми. Специалисти съветват да се избягват по - големи риби (акули, сомове),тъй като имат по високо съдържание на живак, защото поглъщат по-малки рибки, в които също има живак

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.05 | 22:55

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини