Две червени панди се родиха във френски зоопарк

Pixabay
share

Две бебета червена панда са родени във френски зоопарк, предаде АФП. Червените панди са застрашен вид.

Пандите са родени през юли в зоологическата градина на град Лил, Северна Франция. Днес те са в добро здраве, обяви кметът на града. 

Новородените са мъжко и женско и ще останат още няколко седмици под наблюдение и край майка си Мамбу. Посетителите на зоопарка все още не могат да видят новите животни, но според всички показатели те са добре. Това е голям успех за европейската програма за застрашени видове. 

Подобно двойно раждане се случва за първи път в зоопарка на Лил. Кметството е поканило потребителите в интернет да гласуват за имена на бебетата панди. 

Червените панди Ичиха и Попо направиха своя дебют пред публика

Бащата Рюарид се е присъединил към пандите на Лил в началото на 2021 г. Целта е била да се формира двойка. Програмата на зоопарка за отглеждане на червени панди стартира от 2005 г. Рюарид е на три години, а Мамбу – на шест. 

Бебетата панди ще останат една година с родителите си. Когато станат възрастни, ще бъдат изпратени в други европейски зоопаркове. 

Червената панда е вид, застрашен от промените в естествената му среда в Хималаите. Жертва е и на бракониери. Днес в света са останали по-малко от 10 000 представители на този вид. Смята се, че след 30 години популацията ще намалее с още 10 процента, допълва БТА. 

Водещи новини

Още новини