Зоопаркът в Копенхаген прилага нова стратегия, за да насърчи любовния живот на двете си панди

  • 29 март 2023 21:53

  • 520
  • 0
Зоопаркът в Копенхаген прилага нова стратегия, за да насърчи любовния живот на двете си панди
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Загрижен, че двете му панди закъсняват с размножаването, зоопаркът в Копенхаген прилага нова стратегия, за да насърчи любовния им живот, тъй като е известно, че животните от вида се възпроизвеждат трудно, предаде АФП, цитирана от БТА.

От зоологическата градина в датската столица са решили да настанят пандите в едно и също заграждение месец по-рано от обичайното, за да могат те да свикнат една с друга преди да настъпи моментът за размножаване, вместо да се карат шумно в съдбовния период.

На сайта на зоопарка е качена снимка на двете животни, които се взират едно в друго с пренебрежение - признак, че любовта все още не "витае във въздуха".

Взети назаем от Китай за 15 години, Мао Сун и Син Ер пристигат в Копенхаген през пролетта на 2019 г. Оттогава всички опити за размножаването им са неуспешни.

"Опитваме подход, увенчал се с успех при нашите полярни и кафяви мечки - да ги съберем сега, въпреки че Мао Сун няма да е готова за любов още няколко седмици",  обяснява ветеринарният лекар Мадс Фрост Бертелсен.

Периодът на разгонване при пандата трае само два до три дни и служителите на зоопарка се надяват, че новата им стратегия ще позволи на животните да се опознаят отново, да се карат и да дадат воля на недоволството си, преди да настъпи моментът за страст.

Панди се разгорещиха за първи път от 10 години

"Пандите живеят сами и не обичат много компанията на другите, с изключение на няколкото дни в годината, когато женската е разгонена. През първите няколко дни, в които са заедно, може да има сериозни стълкновения. Надяваме се, че допълнителното време, което ще прекарат заедно, ще им даде възможност да приключат с битките и да се съсредоточат върху чифтосването, когато дойде подходящият момент", казва Бертелсен.

Размножаването на пандите е особено трудно в плен. Женските са плодовити само за 24 до 36 часа през пролетта, според Международната организация за опазване на пандите.

"Проблемът е, че те всъщност не знаят какво да правят и имат само един път в годината, за да тренират", допълва ветеринарят. Той допълва, че животните имат и проблем със синхронизацията.

Според организацията популацията на пандите наброява 1864 екземпляра, от които 600 живеят в плен по целия свят.

Валери Зайцев
520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини