Най-големият символ на Швейцария е сиренето, което е високо почитана стока.
Според данни на индустрията, през 2018 г. в Швейцария са изядени около 186 756 тона сирене, което е малко над 22 кг на човек и е с 560 грама повече от предходната година. foodpanda подбра любопитни факти за вкусния деликатес.
- Има повече от 450 сорта швейцарско сирене, а почти половината от млякото, произведено в Швейцария, се превръща в сирене.
- Най-високопроизводителното разнообразие от швейцарско сирене е Le Gruyère.
- Швейцарите далеч предпочитат домашно приготвени сирена, но 31% от сиренето, консумирано в страната през 2018 г., е било внесено.
- Около една трета от швейцарското сирене се изнася.
- Германия е най-големият производител на швейцарско сирене, като получава малко под половината от износа на сирене от Швейцария.
- През последните десет години все по-популярни станаха бразилските и меките и полумеки сирена, докато продажбите на твърди сирена леко намаляха.
- Някои твърди швейцарски сирена, включително Le Gruyère и Emmentaler, не съдържат лактоза, тъй като се разграждат в производствения процес.
- Дупките в Ементалър са направени от бактерии, които превръщат лактозата във въглероден диоксид и създават въздушни джобове.
- Твърдите сирена, включително Le Gruyère и Emmentaler, са готови за консумация след период на зреене минимум четири месеца, като постигат пълна зрялост след 7 до 12 месеца.