Британски учени установиха, че придържането към режим с много плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, зехтин и риба може да намали загубата на костна маса само за 12 месеца, съобщи Юрик алърт.
Резултатите са от дългосрочно клинично изследване на ефекта от средиземноморската диета върху костите, направено с възрастни хора в Европа.
Специалистите са измерили костната плътност на доброволците - около 1000 души на възраст от 65 до 79 години, в началото на изследването и след 12 месеца. Те са били разделени на две групи, едната от които се е хранела свободно.
Резултатите показват, че средиземноморската диета няма осезаемо въздействие при участниците със здрави кости. При хората с остеопороза обаче тя увеличава костната плътност в шийката на бедрената кост. Това е особено чувствителна зона с чести тежки счупвания.
Изследването е ръководено от университета в Болоня. В него са участвали също специалисти и доброволци от Великобритания, Холандия, Полша и Франция.