Безплатно скринингово изследване за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в Профилакториума в Перник

  • 16 юли 2024 14:28

  • 906
  • 0
Безплатно скринингово изследване за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в Профилакториума в Перник
© Pixabay

Скринингово изследване за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в Болницата за продължително лечение и рехабилитация (Профилакториум) в Перник, съобщи директорът на лечебното заведение Емил Ненков, цитиран от БТА.

Прегледите ще се проведат на 25 юли в часовия интервал от 9:00 до 14:30 ч., след предварително записване. 

„Изследването отнема средно между пет и осем минути. Апаратът, с който се извършва, е ехографски. Прегледите са безплатни и се спонсорират от водеща компания с дългогодишен опит в развитието, производството и реализацията на хранителни добавки“, поясни Ненков.

В Ловеч са извършени безплатни прегледи на костната плътност

По думите му през процедурата могат да преминат до 40 души, като препоръчително е те да са жени над 50-годишна възраст, употребяващи всекидневно тютюневи изделия, които най-често са податливи на заболяването.

Той уточни още, че на място специалисти ще дадат повече информация за симптомите на остеопорозата, последващите изследвания и действия от страна на болния.

Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите с висока социална значимост. Обикновено липсват симптоми, които да мотивират хората да се изследват активно, и това е проблем, защото костната им система отслабва и в един момент при по-лека травма може да последва счупване. Това е и най-опасното усложнение на заболяването, което може да бъде избегнато при своевременно изследване, за да се установят настъпващите костни промени, предупреждават експертите. Остеопорозата е предотвратимо заболяване, засягащо по-често жени, но срещащо се нерядко и при мъже. 

Според специалистите здравословната диета и активното движение могат да предотвратят остеопорозата, а при доказана такава - да подпомогнат лечението. Допълнителният прием на витамин Д3 намалява с около 20% риска от фрактури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини