Половината жени над 70 г. в Европа страдат от остеопороза

  • 27 май 2019 15:41

  • 474
  • 0
Половината жени над 70 г. в Европа страдат от остеопороза
© Pixabay

Около 55% от жените в Европа на възраст над 70 г. са в риск от развитие на остеопороза, съобщиха от Пиар плей.

Данните са от проучване за първичната медицинска помощ в 8 държави: Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Полша, Словакия, Швейцария и Великобритания.

Изследването е проведено с 3 798 жени на 70 г. или по-възрастни по време на посещенията им при лекуващия лекар. Основната цел на проучването е да се анализира процентът на пациентите с повишен риск от фрактури, които не са получили своевременно лечение за остеопороза.

Въз основа на статистиката, близо половината дами са оценени с висок риск от поява на фрактури, а 75% от тях не са получили лечение. Нещо повече, 85% от нелекуваните пациенти с риск от развитие на остеопороза нямат поставена диагноза.

В Европа съществува голямо разминаване между поставянето на диагнозата за заболяването остепороза и лечението, се казва още в изследването, оповестено от биотехнологична компания Amgen по време на Световния конгрес по остепороза и мускулно-скелетни заболявания в Париж от 4 до 7 април 2019 г. При пациенти с вече поставена диагноза това разминаване е много по-ниско, отколкото при тези без диагноза.

"Това проучване оценява моделите на диагностика и лечение на остеопорозата при първичната медицинска помощ в Европа. Данните сочат, че е добре в бъдеще да се изработи стратегия за повишаване на осведомеността на обществото и улесняване на диагностицирането на пациентите в риск от развитие на остеопороза, за да се подобри лечението им и да се предотвратят бъдещи фрактури", коментира проф. д-р Юджин Маклоски от университета в Шефилд, преподавател по костни заболявания при възрастните и директор на Център за интегрирани изследвания за артрита и мускулно-скелетното стареене във Великобритания.

"Проучването доказва, че ненавременното диагностициране на остеопорозата в Европа е основен проблем при лечението", обяснява д-р Дейвид М. Рийз, вицепрезидент на биотехнологична компания Amgen. "Фактът, че по-голямата част от пациентите с повишен риск от фрактури остават нелекувани, подчертава огромната необходимост от своевременна диагностика на остеопорозата, за да можем да се справим с тази обществена здравна криза и да подобрим живота на милиони хора, които страдат от заболяването", допълни още той.

В България 336 425 жени над 50 г. са диагностицирани с остеопороза, а 81 482 е броят на мъжете. Близо 420 000 са пациентите у нас, които са в риск от развитие на заболяването според доклад, изготвен в сътрудничество с Международната фондация за остеопороза (IOF) и Европейска федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA). Смята се също, че населението над 50-годишна възраст до 2025 г. в България ще бъде 2,9 млн. души, а общият брой на очакваните фрактури ще се увеличи с 4%.

Остеопорозата засяга много жени след настъпването на менопаузата, тъй като тогава се наблюдава нарушаване на баланса между процесите на образуване и разграждане на костно вещество. Това води до отслабване на костите с течение на времето и увеличаване на риска от фрактури.

Смята се, че 1 от 3 жени над 50-годишна възраст ще претърпи остеопорозна фрактура. За пациенти с повишен риск от фрактури се възприемат тези, които след 50 г. са преживели поне едно счупване. При хора, които вече са имали счупване, свързано с остеопороза, съществува 2 пъти по-голяма вероятност да претърпят нова фрактура.

Световната здравна организация официално обяви остеопорозата за здравна заплаха за обществото, а Международната фондация за остепороза призова правителствата по цял свят да поставят заболяването като основен здравен приоритет.

Последвайте канала на

БТА
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини