Любопитни факти за протеиновите храни

Gettyimages/Gulliver
share

Протеините са в основата на нашето съществуване и благодарение на тях ние функционираме правилно.

Трябва обаче да бъдем особено внимателни с тях, да съблюдаваме какво количество и вид протеин приемаме, за да бъдем здрави и с перфектна фигура, отбелязва foodpanda.

10-те най-полезни и чисти източници на протеин са: риба, морска храна, бяло птиче месо /без кожа/, говеждо месо, нискомаслено мляко, сирене, яйца, свинско филе и фасул.

Ето още няколко любопитни факти за протеиновите храни:

• Не може да има живот без протеини, 18-20% от тялото ни е протеин
• Думата „протеин” идва от гръцки, което означава „първичен”. Терминът е използван за първи път през 1883г.
• Косата се състои от протеин, наречен кератин, който има спираловидна форма
• Продължителността на живота на повечето протеини, възлиза на до два дни
• От рибите рибата тон е тази, която съдържа най-много протеин, следвани от аншоа и сьомга
• От семената - тиквените имат най-високо съдържание. 33 грама протеин на 100 гр.
• В Индия е най-малка консумацията на месо, за разлика от Люксембург, където един човек изяжда най-много месо, в сравнение с хората от останалия свят
• Насекомите са едни от най-добрите източници на веществото
• Грешки в протеиновата функция на човешкото тяло, може да доведат до рак и други тежки заболявания
• В човешкото тяло има около 100 000 различни видове протеини
• Основните групи протеини са растителни и животински
• Протеините спомагат за регенерацията на клетките, което означава, че възрастните хора трябва да приемат повече от младите
• Вегетарианците си набавят протеини от бобовите растения, ядките и семената
• Високите нива на протеин може да увредят черния дроб и бъбреците

Водещи новини

Още новини