Учени: Мъжете са обречени да заспиват след секс

share

Френски специалисти намериха извинение защо мъжете заспиват непосредствено след секс. Истината е, че представителите на силния пол не могат да направят нищо и се сгушват в прегръдките на съня веднага след бурни страсти в леглото, защото мозъците им нареждат така. Авторите на проучването обясняват, че мъжкият мозък просто е програмиран да се изключва след оргазъм, пише Монитор. 

Жените, от друга страна, остават будни след секс – обикновено вторачили съкрушен поглед в тавана. За целите на изследването със скенер е била проследена мозъчната активност на мъже по време и след достигането на кулминацията в половия акт. Специалистите са установили, че целият церебрален кортекс - мислещата част от мозъка – се затваря по време на оргазъм.

Останалите две зони - цингуларният кортекс и амигдалата - предизвикват дезактивиране на всякакво сексуално желание. Специалистите обясняват, че при дамите няма толкова силен рефракторен период - фаза на възстановяване, когато тялото се успокоява. В резултат на това представителките на нежния пол често остават съкрушени след секс, чудейки се защо партньорът им е изгубил всякакъв интерес и заспива, докато самите те имат желание за още интимни ласки.

Водещи новини

Още новини