Доц. Дончев (лекар УНГ) с ценни съвети за идващия грип и важна информация за родителите

  • 10 октомври 2024 12:25

  • 2188
  • 0
© Фейсбук

Доц. д-р Дончо Дончев, част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинска академия (ВМА) сподели пред екипа на NOVINI.BG подробности за усложненията в областта на УНГ-заболяванията, до които може да доведе едно по-тежко протичане на грипната инфекция и даде съвети към всички родители. 

Има специфични средства за предпазване на грипно заболяване и за лечението му, напомни той. 

"Най-благоприятното е профилактиката. Това излиза и чисто икономически по-добре, особено за семействата", поясни доц. д-р Дончев. 

Уж е леко всичко, но при хора, които са под риск има и усложнения. 

За разлика от грипа при COVID няма сезон. "Убедихме се преди години за това нещо", напомни той. COVID започва по-вяло, но по коварното е - може да има усложнения - загуба на вкус и обоняния, усложнения на слуха, по-чести са проблемите с долните дихателни пътища. 

При грипа там са по-познати вече усложненията. Той започва с остро начало, висока температура, отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите. Типично е, че се засяга слуховия нерв и може да се стигне до окончателна загуба на слуха. Ако хората по време на грипна епидемия имат намаление на слуха, е задължително в рамките на 48 часа до 72 часа да се свържат с ушен лекар. Ако е засегнат слуховият нерв, трябва да се стартира с лечение. 

При грипа има и типичния кръвоизливен отит, който е толкова изявен и затова няма как човек да не отиде на лекар. 

Припомняме ви, че именно д-р Дончо Дончев, светило в медицината ни е лекарят, който е помогнал на стотици деца да чуват и за който добротата не се измерва с пари. 

При малките деца има заглушаваща, лаеща кашлица, стига се и до болка зад гръдната кост. "То е ясно, че родителите ще заведат детето по най-бързия начин на лекар, но докато стигнат до болницата ги съветвам - да отворят всички прозорци, да пуснат водата и детето да диша чист въздух". 

При грипа има и хрема, ако децата са предразположени се стига и до ангини. Тогава набъбва и третата сливица и когато човек не диша през носа по-дълго време, се създават условия за възпаление на органите, които са в по-долните етажи на дихателния път. Ангината е заболяване, което налага антибиотик. 

Д-р Николова: Ако нещо започва внезапно, то е грип. Ако започва постепенно, то е Ковид

Относно третата сливица - тя не е тъкан и нейните възпаления, не са състояния, които налагат лечение с антибиотик. Всяко дете има трета сливица, но когато е прекомерно голяма мерките, които трябва да се вземат, не са заради възпалението, а заради това, че се затруднява носното дишане. Когато не е достатъчно подготвен въздуха, за да навлезе, най-много страда мозъка. Детето става по-нервно, не е толкова концентрирано и особено за учениците е проблем - не са толкова свежи, не си научават бързо. Отделно, че запушването на носа води до образуване на хронични синозити и други. При най-малките деца се получават кашлици, особено нощно време. Съседните важни органи на третата сливица са ушите. Когато тя е набъбнала трайно, има промени с тъпанчетата, дори може да има развитие на гноен отит. 

"Когато трайно затруднява носното дишане е затруднено, трябва да се премахне", категорично заяви пред NOVINI.BG доц. д-р Дончо Дончев. Най-малката беля са промените в съзъбието, обясни той.

Доц. д-р Дончо Дончев даде и няколко практични съвета към родителите какво трябва да се прави в този сезон (есента) - по-възможност ваксинация за грип, използването на специфични средства за профилактика на най-разпространените заболявания сега. "Не трябва да се пренебргват и неспецифичните средства", обаче обясни той. 

Хубаво е и всяко семейство да има инхалатор. Дишането по 5 мин. на обикновен физиологичен разтвор втечнява секретите и се спи спокойно.

Разбира се, важен е много спорта, но без вманиaчаване.

При лошо време  да се носят шалове, шапки, особено децата и по-големите, които са предразположени към хрема.

Грипният сезон наближава - защо е полезно да се ваксинираме

 

Повече от ценните съвети и полезната информация на доц. д-р Дончев пред екипа на NOVINI.BG може да откриете и ТУК.

 

 

Последвайте канала на

Галя Георгиева
2188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини