Атанаска Дишева (ВСС): Ще попитам г-н Сарафов за завладяната съдебна система

Кадър: БНТ
share

За мен не беше изненада номинацията на Борислав Сарафов за нов главен прокурор. На практика името му беше единственото, което се коментираше за единствен кандидат. Това заяви Атанаска Дишева от ВСС в „Още от деня” по БНТ.

„Дори да имаше втора кандидатура, това в никакъв случай не би било знак за действителна състезателна процедура, може да се каже също, че това е най-достойният кандидат. Това, че е направена само една номинация, не значи, че този кандидат ще бъде избран. Възможно е той да не бъде избран, независимо, че са нужни едва 13 гласа. При предишната процедура на г-н Гешев от Прокурорската колегия беше ясен знак, че мнозинството от 17 гласа е осигурено, защото оставаха само няколко гласа”, поясни тя.

Дишева посочи, че кандидатът за главен прокурор трябва в двуседмичен срок да представи концепцията за състоянието на Прокуратурата и да посочи своите виждания за системата на Прокуратурата към този момент и да набележи цели и мерки за усъвършенстването на работата на Прокуратурата.

Борислав Сарафов е единствена кандидатура за нов главен прокурор

„Въпросът за завладяната съдебна система стои непрекъснато със страшна сила. Аз ще задам този въпрос на г-н Сарафов в процедурата по неговото изслушване, закани се тя. Дишева  обаче уточни, че нямаме ясен отговор на отговорните субекти в страната дали Прокуратурата ни е завладяна и дали политическите зависимости са преки. Говорене по тази тема има от година. То се обосновава с конкретни примери, с анализи на неправителствени организации, на органи и институции извън страната, получаваме постоянно препоръки в тази посока, но във ВСС нямаме официално изявление, че Прокуратурата е зависим орган.

„Аз продължавам да смятам, че този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС), заради липсващия авторитет на органа и защото той действа извън мандата си”, изтъкна тя.

Водещи новини

Още новини