Нели Куцкова: Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор

  • 29 септември 2024 18:03

  • 722
  • 9
Нели Куцкова: Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор
© Нова телевизия

България задейства избор на нов главен прокурор, вече две седмици няма предложение за кандидат, но според гласове отвътре се очаква Борислав Сарафов, настоящ и.д. и бивш заместник на Иван Гешев, да бъде сред кандидатите за поста, който ще се реши на 16 януари догодина, тоест след 3 месеца.

За пътя на съдебната система, за зависимостите, и за какво българите трябва да казват "не" - "На фокус" е един от най-ярките гласове в правосъдието на България - Нели Куцкова е бивш председател на Съюза на съдиите, бивш член на Висшия съдебен съвет.

Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор, категорична бе Куцкова. 

Съдията коментира и процедурата за избор на обвинител номер 1 в страната. "Чисто формално, след като конституционните промени бяха отхвърлени, спряната процедура трябваше да бъде възобновена. Но Висшият съдебен съвет, освен че отдавна е извън мандата си, направи за срам съдебната система. Трябва да се попита Конституционният съд има ли право орган с изтекъл мандат да избира главен прокурор и председател на ВАС. Според мен трябва да отговори, че няма право", каза още Куцкова.

Тя коментира случая със заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, за които бе обвинен психично болен мъж. По нейни думи хората с психично заболяване имат по-малка защита от другите. Тя смята, че "се измиват ръцете", като се обвиняват "клошари, Червени пирати" и други. Куцкова допълни, че хора с такива проблеми са лишени от възможността да се опитат да докажат, че са невинни.

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на Пленума на ВСС

"Правата на съдията са ценност за обществото", каза Куцкова. И допълни, че в България има много съдии, които отстояват на натиск.

"Притеснявам се, че в съдебната система тече нещо подмолно, на което няма как да се реагира", посочи Куцкова на финала.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
722 9

Коментари 9

Добави коментар

2024.09.29 | 20:23

9
ПП "НЯМА ДА ГЛАСУВАМ" ПАРТИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД! БЪЛГАРСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА! НЯМА ДА ГЛАСУВАМ! ИЗБОРИТЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ В ПОЛЗА НА ОБЯВИТЕЛИТЕ НА ВОЙНИ Г - 7 ЕС САЩ НАТО на НАРОДИТЕ. ИЗБОРИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ от НАТО САЩ ПЕНТАГОН. НЯМА ДА ГЛАСУВАМ! Важното е да се отчете само, колко хора са гласували. За това да се формират към всяко населено място с ИЗБИРАТЕЛНА СЕКЦИЯ, НАРОДЕН ОТРЯД ОТ ПРЕБРОИТЕЛИ ЗАСТЪПНИЦИ ПРЕБРОЯВАЩИ САМО ДЕ ФАКТО ВСЕКИ ВЛЯЗАТ В СЕКЦИЯТА ДА ГЛАСУВА, ЗА ДА СЕ ОТЧЕТЕ ТОЧНО ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ, т.с. ПРОЦЕНТА НЕГЛАСУВАЛИ. САМО ТОВА Е ВАЖНИЯТ РЕЗУЛТАТ! ПО ТОЗИ РЕЗУЛТАТ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ, КОЛКО ПРАЗНИ СТОЛА от 240 в НС ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ ПРАЗНИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ЗАПЪЛНЕНИ С ХОРА ОТ НАРОДА И НАРОДНАТА ВЛАСТ на НАРОДНАТА ПАРТИЯ на БНР!
Ъъъ

2024.09.29 | 19:01

8
Нелче,я кажи тати ти какъв беше и ти как стана съдия!!!
Ъъъ

2024.09.29 | 19:00

7
Нелче,я кажи тати ти какъв беше и ти как стана съдия!!!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.29 | 18:14

1
Чифута е ниско подобие на човек, паразит, враг на човечеството, известен с това, че винаги лъже, мами, известен с кръвосмешателство, болен извратен в кръвтта, подъл, лукав, нечистоплътен, хлъзгав и лицемерен! Евреинт предаде Христос, евреин стои зад всяка война случвала се в Европа включително и 2-те световни! Евреи стоят зад извратеното движение лгбт, евреинът трябва да бъде унищожен, това е паразит, противен и вреден за човека !
Анна

2024.09.29 | 18:46

6
Точно казано!
баба гицка

2024.09.29 | 18:35

4
Ако, духам на АХМЕД МУСА, дали американския ОКУПАТОР, ще ми върне Македония?
рая

2024.09.29 | 18:44

5
Браво, г-жо Куцкова!!!!!!!!!!!
НЕ Е УДОБЕН

2024.09.29 | 18:25

3
НА ВАШАТА КАМОРА

2024.09.29 | 18:19

2
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини