Георги Чолаков (ВАС) за новите попълнения в КС: Всеки си носи отговорността за направените избори

Novini.bg
share

Дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се уважават. Аз лично не бих могла да не отдам значението и уважението към Конституционния съд, на който се крепи върховеството на закона. Това заяви пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова след края на церемонията по встъпването в длъжност на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

Относно доколко политически е бил изборът на Атанасова и Белазелков за Конституционния съд, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков отговори, че „всеки орган, който си прави изборите, си носи отговорността“.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

На въпрос дали има връзка между конституционните промени и „забързаната“ процедура по избора на конституционни съдии от квотата на парламента Захарова посочи, че не би желала да коментира дейността и решенията на Народното събрание, позовавайки се на принципа за разделение на властите.

На друго питане защо съдия Белазелков не е влязъл в Конституционния съд от съдебната квота, а през „задния вход“, т.е. през парламентарната квота, Галина Захарова разясни, че по време на Общото събрание на ВКС и ВАС е имало няколко кандидатури и е право на съдиите да преценят качествата и професонализма на всеки един от кандидатите.

От своя страна Георги Чолаков подчерта, че досега никога не е имало проблем с избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт.

По отношение на решението на президента да не присъства на церемонията председателят на ВАС отбеляза, че това е негова лична преценка, но „с оглед оспорването на избора на конституционни съдии, това е логично“. Чолаков припомни, че преди две години, при друга церемония в Конституционния съд, не е бил тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, обаче процедурата се е състояла. Той уточни, че присъствието е чисто формално и не влияе на избора на конституционни съдии, който е приключен след обнародване на решението на Народното събрание.

Водещи новини

Още новини