Стоил Моллов: Няма основание изборът на Атанасова и Белазелков да бъде провъзгласен за противоконституционен

  • 24 януари 2024 11:18

  • 825
  • 2
Стоил Моллов: Няма основание изборът на Атанасова и Белазелков да бъде провъзгласен за противоконституционен
© Нова нюз

Няма норма, която да задължава Конституционния съд да съобразява разглеждането на делата и осъществяване на негови функции с мненията на други държавни органи. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS конституционалистът Стоил Моллов.

Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии. Той призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

„Не виждам основание изборът на съдии да бъде провъзгласен за противоконституционен. Има константна практика на съда за това кога започва мандатът на съдиите. Той е определен от Конституцията и от закона. Решението на НС изобщо не трябваше да касае мандата. Досега такава практика не е имало”, каза Моллов.

По думите му изборът на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и Борислав Белазелков не е противконституционен, а формално изискванията са спазени.

Според Oрлин Колев, преподавател по Конституционно право, президентът следва да бъде внимателен в своето политическо говорене. Колев уточни, че има критики към искането на Радев, защото то е неоснователно. Той добави, че за противоконституционна може да бъде обявена само частта за 9-годишния мандат.

Експерти: Румен Радев дава мило и драго да се противопостави на сглобката

Орлин Колев добави, че клетвата би следвало да е изпълнена в едноседмичен срок. „Искането на президента пред Конституционния съд не би трябвало да я осуети”, подчерта той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
825 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.01.24 | 13:14

2
Тикво, и Свинята не е в "Магнитски", Простото не е канадец, Кокорий не е съден за измама, а Тиквата... е по-честен от на сляп калугер... гегата... нъл тъй, ибрикчийо мазен:)))?!?

2024.01.24 | 12:04

1
Ще се наядеме сега с бело зеле...

Добави коментар

Водещи новини