Адвокат Арнаудов: Конституционният съд е този, който трябва да каже къде бърка Народното събрание

  • 24 януари 2024 15:25

  • 780
  • 3
Адвокат Арнаудов: Конституционният съд е този, който трябва да каже къде бърка Народното събрание
© Булфото, архив

Конституционният съд може да се произнесе до петък (когато е клетвата - бел. ред.) по избора на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Това мнение изрази пред БНР адвокат Ивайло Арнаудов, председател на Адвокатската колегия в Плевен.

14 адвокатски колегии в страната реагираха и излязоха с остра позиция срещу решението на парламента. Очаква се най-многобройната – софийската, да се присъедини към позицията. "Искахме да бъдем като предпазна лампа. Да светнем навреме", обясни той и напомни, че гилдията на адвокатите е най-многобройната юридическа гилдия в страната.

"Изникна въпросът подготвен ли е този колега (Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, – бел. ред.) за предизвикателствата да брани Конституцията? Нима този, който може да я промени за кратък период от време, е същият, който трябва да я брани? Всеки юрист, бидейки млад, си казва – щом г-жа Атанасова може до достигне този връх в юридическата професия, значи той е достижим", каза Арнаудов.

Проф. Маринов: Изборът на новите конституционни съдии е политическа сделка

"До днес Конституционният съд все още е светая светих. Демонстрацията, която направиха народните представители, показа дефицити, които са различни при двамата кандидати. Всичко това се подсили по начина, по който Народното събрание определи техния мандат. Тук леко се превишиха възможностите на Народното събрание. КС е този, който трябва да каже къде бърка НС."

Нима някой си спомня избора на предишни конституционни съдии? Това е така, защото са безспорни личности, изтъкна още адвокат Арнаудов.

Реакцията на президента е успоредна с нашата, посочи юристът.

"Някой трябва да каже, че царят е гол", смята той.

Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии

Ивайло Арнаудов изрази надежда за бърза реакция на конституционните съдии преди клетвата на новоизбраните, за да не се стига до "водевилен ефект, защото той не е удобен за никого в обществото". Той е категоричен, че КС може да се произнесе до петък, тъй като "за юристите няма казус".

"Всичко изглежда много нечисто", коментира Арнаудов в предаването "Преди всички".

Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии в петък

В политическите реакции на управляващите срещу действията на президента относно избора на двамата нови конституционни съдии Ивайло Арнаудов вижда "вид несъгласие - защо сега ни разваляте хубавата работа". Според него "така изглежда отстрани, а всъщност това са част от юридическите ходове в тази ситуация".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
780 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2024.01.24 | 15:47

3
Атанасова ли!?
ne

2024.01.24 | 15:36

2
smeshnik konstuticionniat sad sastavem ot sabranieto na koziak da kaje kade greshi to shto za idiotsko izkazvane

2024.01.24 | 15:35

1
smeshnik konstuticionniat sad sastavem ot sabranieto na koziak da kaje kade greshi to shto za idiotsko izkazvane

Добави коментар

Водещи новини