Юрий Борисов съди МВР заради ареста си по шпионския скандал с "Русофили"

БТВ
share

Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов e осъдил МВР за ареста си от 9 септември 2019 г.

Припомняме, че тогава той бе задържан заради шпионския скандал с Национално движение "Русофили". 

Русофили застанаха зад Николай Малинов и Юрий Борисов

"Няма обжалване от страна на МВР. Осъдих Министерството на вътрешните работи за 10 лв., но това не е за обезщетение – ще има и отделно дело", заяви в сутрешния блок на БТВ Борисов.

"Арестът ми беше унизителен, имаше удари върху репутацията ми, не само в България и Русия. Исках справедливост, затова осъдих МВР. Арестът ми беше политическо преследване заради оспорването на властта", разкри бившият главен редактор на в. "Дума". 

Юрий Борисов посочи две хипотези за неговото задържане. "Едната е сплашване на национално движение "Русофили", тъй като не бях арестуван само аз. Втората ми хипотеза е, че са имали намерение да ми повдигнат обвинение, но в един момент са се отказали и ме превърнаха в свидетел", посочи още секретарят на движение "Русофили".

Юрий Борисов: Защо ме отведоха с белезници, щом съм само свидетел?

"Това, което се издигна като "знаме на обвинението" е една от много разработки, които така и не се реализираха. Русия пари не ни дава, с изключение на символични суми за концерти", каза още той.

"На разпити ме попитаха дали съм ходил в Крим, никой не постави въпрос за класифицирана информация. Нито един въпрос не беше свързан с шпионаж. Аз не мога да си намеря чорапите, те търсят дали съм издавал държавни тайни", заявърши Юрий Борисов.

Водещи новини

Още новини