Задържаният за шпионаж Юрий Борисов: Искаха информация за Леонид Решетников

Бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов, който бе задържан по разследване за шпионаж, е бил разпитан, а след това освободен. Информацията за ареста бе оповестена от неговата съпруга. Според документ за претърсване, разследването е за шпионаж в полза на друга държава или организация.

От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел. Пуснат е без обвинение.

Юрий Борисов е част от ръководството на Национално движение „Русофили” в ролята на негов секретар и бивш депутат от БСП. Разследващите обискират дома му рано сутринта. Вижте какво каза той веднага след освобождаването си пред БТВ.

„Това е сплашване - няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Нашата организация е следена от доста отдавна”, коментира Борисов

На въпрос как се финансира движение „Русофили”, секретарят му заявява, че това става чрез дарения.

Оказва се, че обискът в дома на Борисов и задържането му е във връзка с дело, образувано на 3 юли тази година по чл. 105 от Наказателния кодекс. Според него, когото се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категоричен е Борисов.

„Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения, с него. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”, разказва секретарят на движение „Русофили”.

По думите му, последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на „Русофили”, той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на „Атака”, ГЕРБ, СДС и БСП.

Самият генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше изненадан от новината за разследването. „Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с „Русофили”. От две години не съм го виждал”, казва генералът. Решетников има близки контакти с движение русофили, а наскоро беше забъркан и в скандал с твърдения, че се меси в изборите в България.

Темата коментира и руският посланик у нас Анатолий Макаров. „Не знам кой кого е арестувал. Кого са арестували, трябва да питате прокуратурата”, заяви руският дипломат.

В Специализираната прокуратура днес са привикани и други членове на движение "Русофили", сред които Ваня Добрева. Тя е разпитана и освободена. „Аз лично вярвам в невинността на Борисов и смятам, че това е начало на тежка политическа репресия и искрено се надявам след 27 октомври този удар да приключи с края на изборния ден”, казва Добрева.

 

Коментари

 1. 2019.09.10 | 10:10

  Тежко ни.......! Славейков:" Не сме народ, не сме народ, а мърша"!!!!!!!!! Окрадоха ни-МЪЛЧИМ! Разбиха ценностите ни-МЪЛЧИМ! Променят историята ни-МЪЛЧИМ! Разбиха армията ни-МЪЛЧИМ! Родителите ни мъчейки се умират с 250 лева пенсии-те са устоите ни, наркоманизират децата ни-те са бъдещето ни.......! ДОКОГААААА! ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НИ ПРОДАДОХА НА ДЖЕНДЪРСКАТА НАЦИЯ! ПАК ЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА НИ СПАСИ ОТ НАГЛИТЕ ЧОРБАДЖИИ И ОСВИРЕПЯЛ БАШИБОЗУК?!

 2. 2019.09.10 | 09:36

  Бате Бойко и в Рим са смятали ,че ще бъдат вечни.......но уви варварите са ги оплячкосали. а оня с мустачките искаше 1000-летен Райх. Четете историята г-да политици!

  1. 2019.09.10 | 09:39

   А 1000-ЛЕТНИЯ РАЙХ НА БОКУ ТИКВАР КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ?

 3. 2019.09.10 | 09:16

  ПОРЕДНАТА ГРЕШКА НАПРАВЕНА ОТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ НА БОКУ ТИКВАР. СКАНДАЛИТЕ ТУКА НЯМАТ КРАЙ.

 4. 2019.09.10 | 07:19

  Точно така, това е операция за сплашване. В София е пълно с руски шпиони. Активизират се по време на избори. С руски пари беше нагласен протеста който свали правителството през 2013. Редно е да бъдат сплашени шпионите, да си знаят да се кротнат преди да им се случи нещо по-голямо. Също трябва да се махнат бариерите и будките на ул. Велико Търново. Против всякакви правила са сложени. Такова самоуправство от САЩ е арогантно!

  1. 2019.09.10 | 09:15

   А ПО МАЛКОТО НЕЩО ТОЕСТ СПЛАШВАНЕТО ЗАКОННО ЛИ Е?

  2. 2019.09.10 | 08:08

   Заяждаш се с глупави аргументи. Разбира се че ще е законно по-голямото нещо! Този вече е за сериозна присъда. Разпита от вчера е напълно законен. И Юрий може да го приеме като шанс да спре да прави глупости преди да влезе в затвора за 10г+ с напълно основана с факти присъда. Същото впрочем важи за незаконните финансирани от САЩ организации които активно се месят в работата на държавните ни институции. Нормално е големите сили да си градят шпионски мрежи тук. Продажните ни политици са проблема.

  3. 2019.09.10 | 07:27

   само че сплашване чрез задържане е незаконно.нещо по голямо казваш?но то е също незаконно.къде остана демокрацията.или в момента живеем в автокрацията на боку тиквар.

 5. 2019.09.10 | 08:05

  ГРОБ пак се оакаха,предизвиквайки дипломатически скандал с Русия...!Отвличат вниманието на простолюдието с филмови сценарии за шпионаж от злободневните теми на деня-безпаричието,безработицата,ниското икономическо състояние на държавата,хаоса в здравеопазването , образованието и сигурността ...!!!

 6. 2019.09.10 | 08:02

  затвор за шпионите

 7. 2019.09.10 | 08:02

  Всички русофили - в панделата !!

 8. 2019.09.10 | 07:06

  И казват, че не е имало фашизъм в България.!?

  1. 2019.09.10 | 07:58

   ако имаше фашизъм, тоя нямаше да излезе от там, където е бил.

 9. 2019.09.10 | 07:41

  Крайно време беше. Нека да конфискуват и фондовете с които хранят една дузина професионални служители на Москва. Не да го арестуват, а да блокират “даренията”...

 10. 2019.09.10 | 07:40

  А НЕЩО ЗА ЛЕОНИД БРЕЖНЕВ НЕ СА ЛИ ПИТАЛИ?

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет