ВКС ще реши кой да съди Цветанов

share

Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе за това къде да бъде гледано делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя подаде тъжба срещу него в Софийския районен съд.

Процесът се падна на съдия Иван Иванов, който е решил да се обърне към върховните магистрати. Според закона ВКС може да прати делото на друг районен съд, тъй като пострадалият е съдия от района, където по принцип трябва да се гледа процесът. Когато делото отиде на новото място, съдиите там могат да си правят отвод, ако са в близки отношения с Тодорова и това би повлияло на безпристрастността им. Членството им в съдийския съюз не може да е аргумент за отвод, тъй като организацията е доброволна и не предполага професионална зависимост.

Тодорова е наела шефката на адвокатурата Даниела Доковска. Според магистрати добре е делото да не се гледа в София, за да няма обвинение към столичните съдии, че са зависими от Тодорова. В момента тя е градски съдия и гледа на втора инстанция делата на районния съд. “Този процес е изпитание колко принципен и независим наистина е съдът”, коментираха юристи.

Както “Труд” писа преди ден, в тъжбата си Тодорова твърди, че министърът е разгласил за нея неверни и позорящи обстоятелства, свързани както с магистратската й работа, така и с дейността й като представител на обществеността в качеството й на председател на съюза. Ако Цветанов бъде признат за виновен от съда, че е оклеветил Тодорова, като я свързва с организираната престъпност, той може да бъде наказан с глоба от 5000 до 15 000 лв. и с обществено порицание.

Водещи новини

Още новини