И Владимира Янева се възмути от изказванията на Цветанов

  • 26 януари 2012 14:52

  • 1974
  • 2
И Владимира Янева се възмути от изказванията на Цветанов
©

Магистратите от Наказателната колегия на Софийския градски съд (СГС) защитиха колегата си и председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова по повод обвиненията на вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, че Тодорова е в услуга на организираната престъпност.

Не декларацията в подкрепа на Тодорова обаче е изненадваща, а фактът, че тя е подписана от председателя на СГС Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в, която е семейна приятелка на основния критик на правосъдието, съобщава БТВ. Янева, която е смятана за протеже на Цветанов, и има доста по-малко решени дело от Тодорова, също е сред магистратите със забавени казуси, но спада към кръга "черни тоги", който по думите на силовия вицепрмиер „носи промяната” в „Темида”.

Градските съдии категорично застават срещу коментарите на вътрешния министър, че съдия Тодорова е част от "октопода в съдебната система” или че "обслужва организираната престъпност".

"Дълбоко вярваме, че декларирайки подкрепата си за съдия Тодорова, ние подкрепяме идеята за градивна промяна в съдебната система. Система, създадена да функционира на основата на безпристрастността и професионализма, стъпвайки единствено на закона и справедливостта", заявяват магистратите от Софийския градски съд.

Според тях взаимоотношенията между институциите за решаване на проблемите с противодействието на престъпността "могат и трябва да осъществяват в рамките на компетентността на съответните органи, а не чрез медиите".

Преди няколко дни в свое интервю Цветанов заяви, че Мирослава Тодорова обслужва организираната престъпност, тъй като е забавила мотивите по делото срещу наркобоса Васил Маникатов. След това вицепремиерът потвърди думите си пред БТВ. Той обаче тънко пропусна да уточни, че Тодорова е осъдила Маникатов на осем години затвор, а по време на произнасянето на решението, наркотрафикантът е бил в затвора.

Изказването на Цветанов може да се смята като опит за отклонение на вниманието от скандалния случай със самоубийството в Перник и обвиненията в полицейски произвол.

Мирослава Тодорова реагира като заяви, че вътрешният министър е човекът, които разполага с най-много оперативна информация и ако има така за нея да сезира прокуратурата.

„Противопоставянето на институциите, ангажирани в противодействието на престъпността не решава проблемите, а улеснява и извършването и затруднява разкриването на престъпленията", пишат съдиите от градския съд добавят, че "добре разбират и подкрепят" усилията на компетентните държавни органи за борба с престъпността. Напомнят обаче, че това трябва да става "единствено и само със законни средства, характерни за всяка правова държава".

Преди ден Мирослава Тодорова обяви, че ще реши до седмица дали да заведе дело за клевета срещу Цветанов по повод публичната саморазправа, която той предприе спрямо нея.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.01.27 | 21:27

2
а автора "тънко" пропуска да уточни, че заради забавянето осъдения не е излежал нито минута от тази присъда!
2

2012.01.27 | 21:27

1
този палячо Цветанов няма ли да го уволнят вече че става банален с неговите измислени акции и глупави изказвания

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини