Калин Калпакчиев: ВСС отговори на лицемерно искане на парламентарните групи

share

Ние отговаряме на едно лицемерно искане на парламентарните групи, които всъщност са част от проблема. Това каза пред журналисти членът на Висшия съдебен съвет /ВСС/ Калин Калпакчиев по повод на приетата днес позиция на съвета за исканата му оставка.

Калпакчиев заяви, че партиите, които настояват за оставката на съвета, вместо да искат решаване на проблема, в крайна сметка искат неговата промяна. Той добави, че мнозинството от колегите му смятат, че не сега е моментът за подаване на оставка, въпреки че като морален акт този въпрос винаги стои открит. По чисто юридически и практически съображения, подаването на оставка сега няма да реши нито един от проблемите на съдебната власт и ВСС, защото изборът на нов състав на ВСС по новите правила сега е невъзможен, каза Калпакчиев. Той добави, че ВСС трябва да призове народните представители по най-бързия начин да изпълнят ангажиментите си конституционните промени, макар и в този осакатен вид, ефективно да влязат в действие.

Калпакчиев посочи, че в последния доклад на Европейската комисия /ЕК/, за разлика от други, много ясно са поставени проблемите, които касаят липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, липсата на независимост на съдебната власт и са поставени конкретни въпроси за емблематични случаи, които разкриват тези проблеми. В доклада на ЕК за първи път е подчертано, че е важно включването на съдиите и председателя на Върховния касационен съд в борбата за съдебна реформа, както и опитът да се преведе на гражданите защо е важна реформата и какво е тяхното участие в осъществяването й, каза Калпакчиев. По думите му това е пътят, защото няма кой да извърши реформата отвън.

Водещи новини

Още новини