Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма на матурата по БЕЛ

  • 18 май 2024 21:05

  • 1549
  • 2
Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма на матурата по БЕЛ
© Novini.bg/ Canva

Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера. Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили различен вариант на изпита.

Зара Рушанова е затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябва да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите. "Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата", разказа тя пред камерата на БНТ. 

Оказва се, че в изпитния вариант на Зара диаграма - няма. "Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни, забави", посочи тя.

Съученик на Иван имал същия проблем. Според зрелостниците въпросите няма как да бъдат решени без графика. "Няма диаграми, а само числа, с които без диаграма е много трудно да се ориентира човек. А след това има и задачиу свързани с тази диаграма и просто няма как", посочи Иван Матеев, зрелостник. 

Минути след началото на матурите, репортер се сдоби с верните отговори

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки. "Не става въпрос за частен случай. Много хора са пострадали и те не са правилно оценени. Пак казвам, това е вход към университетите. Тези 4 точки евентуално ще струват влизане в специалности, в които тя би пожелала да се реализира", посочи Венцислава Миндова, преподавател по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам отговориха за "По света и у нас", че знаят за проблема и той се дължал на технически проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища. Всеки подаден сигнал ще бъде проверен. 

В случай, че се установи, че зрелостник е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана изцяло и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще присъден пълният брой точки. От министерството допълват, че е било проверено как изглежда принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до училищата. Директорите също са били задължени да извършат подобна проверка, преди да разпечатат изпита.

От министерството ще накажат училищата, които са раздали матура с липсващи елементи на задачите. Издадени са и допълнителни указания за предстоящия в понеделник втори зрелостен изпит.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1549 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:33

2
❤️ Г­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­м­­­о­­м­­­и­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­ ­о­­­ч­­а­к­в­­­а­т ­­­-­­ X­1­8­­­.­F­U­­N
Цв

2024.05.18 | 22:09

1
Пак се насрахте. Всяка година едно и също! МОН!

Добави коментар

Водещи новини