Силяновска присъства на премиера на Софийската опера в Скопие

  • 18 май 2024 20:59

  • 5231
  • 9
Силяновска присъства на премиера на Софийската опера в Скопие
© FB/Gordana Siljanovska Davkova

Софийската опера и балет с премиера тази вечер на "Валкюра" от Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет в Скопие, под режисурата на акад. Пламен Карталов. Събитието е в рамките на майските оперни вечери в столицата на Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

На събитието присъства и новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Тя се срещна с директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и изрази радост от събитието.

Това е първо представяне на произведение на великия германски композитор на сцената на националната опера и балет в Скопие и първо гостуване на Софийската опера и балет там.

Близо петчасовата постановка на Валкюра започна с препълнена зала и възторжени зрители, за които предизвикателството да видят на живо най-популярната опера от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" е огромно вдъхновение.

Директорът на националната опера и балет в Скопие Васо Ристов не скри пред медиите, че това е истински значимо събитие в културния живот тук, привилегия за него като ръководител на операта и за публиката.

134 души наброява съставът, с който Софийската опера гостува в Скопие. 

Президентството на РСМ: Силяновска има правото да използва името "Македония" като акт на самоопределение

"Много сме щастливи, че благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери", каза пред БНТ Антония Велева - директор на БКИЦ.

За маестро Пламен Карталов гостуването в Скопие е сбъдване на отдавнашна мечта, станала факт и благодарение на дългогодишното му приятелство с неговия колега Васо Ристов. "Много съм вдъхновен, защото походът на българския Вагнер намира една нова спирка на световната оперна сцена. След Словения, Болшой театър, два пъти Германия, е чест ние да гостуваме на майските оперни вечери в Скопие и по този начин да открием една нова страница за оперната култура на Скопие", посочи акад. Пламен Карталов.

Диригентът Еван, който от три години работи рамо до рамо с маестро Карталов, е уверен, че публиката тук ще се влюби в Рихард Вагнер, както и той самият. "Въпреки че постановката е повече от 4 часа, на финала винаги ми се иска да не свършва. Солистите имат изключителни гласове и са брилянтно тренирани на немски език", каза Еван-Алексис Крист.

Езикът на Вагнер не е сложен. Той става опасен за разбиране, когато се прави театър, който подражава на съвремието днес. А в тази спектакъл маестро Карталов споделя, че търси едно фентъзи, което се основава изцяло на музиката на Вагнер, а тя е музика на бъдещето.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5231 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.05.28 | 02:08

9
Ама тя софийската опера не е ли македонска, просто питам за един приятел!
Мими

2024.05.28 | 02:06

8
Ей макета, я по добре си ни върнете земята, а вие си правете каквато щете Македония на друго място.А и още, трябва да си измислите друг цар, защото Македонски е цар на Гърция. Излагате се!!!!!!!

2024.05.25 | 05:57

7
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­и­­­ ­­м­о­м­и­­­ч­­е­­т­а­­­ ­в­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­в­а­­т ­­-­­ X­­1­­8­­.­­F­­U­­­N

2024.05.19 | 15:30

6
Тая много бързо се стресна. Утре да не вземе да си признае, че е българка
Петър Стоянович

2024.05.19 | 08:05

5
СМ е югозападна България
Лека жена

2024.05.19 | 04:51

4
............

2024.05.18 | 23:30

1
САЩ и Англия да ни върнат Македония, беломорска Тракия и Западните покрайнини
Браво!

2024.05.19 | 03:22

3
Не беломорска Тракия, а Одринско, също беше оставено на Турция със Санстефанския мирен договор на Русия... извинете.
stefanos

2024.05.19 | 03:20

2
За Западните покрайнини и Северна Добруджа се обърнете към Русия (Санстефански договор от 1878 г.). Учете история - полезна наука!

Добави коментар

Водещи новини