АССГ отмени орязаните от ЦИК медийни пакети за малките партии

  • 18 май 2024 16:07

  • 367
  • 1
АССГ отмени орязаните от ЦИК медийни пакети за малките партии
© Булфото (архив)

Административният съд на София-град отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за орязване на медийните пакети на малките формации за предизборната кампания за вота на 9 юни. Това става ясно от прессъобщение на сайта на съда от 17 май.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 309

Тъй като изборите са 2 в 1 - за Народно събрание и за Европейски парламент, формациите, които не получават субсидия от държавата, имаха право по Закона за политическите партии на два медийни пакета от по 40 хиляди лева всеки.

С решение на ЦИК № 3225–ЕП/НС/07.05.2024 г. - точка 1 (изречение първо), обаче бе разписано, че държавата предоставя средства за медийни пакети за участие в двата вида избори общо в размер на 40 000 лв. с ДДС. 

Премиерът Главчев проведе работна среща с ЦИК

Заради това решение протестираха повечето от по-малките формации, участващи в тези избори, а някои от тях го обжалваха. Сега това изречение е отменено от Административен съд София-град.

Когато партия или коалиция е регистрирана само в изборите за народни представители, медиен пакет в посочения размер се предоставя, ако партията или коалицията е регистрирала кандидатски листи във всички изборни райони.

Решението на Административния съд в София-град може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от датата на обявяването му.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:57

1
❤️ Г­о­р­­е­щ­­­и­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­ч­е­т­­а­ ­­в­­­и­ ­­о­­ч­а­к­­­в­­а­т ­-­­ X­­­1­­8­­.­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини