Четин Казак за исканата оставка на ВСС: Който сее вятър, жъне бури

  • 27 януари 2016 15:10

  • 2063
  • 2
Четин Казак за исканата оставка на ВСС: Който сее вятър, жъне бури
© Булфото

Който се опитва да всява допълнителен хаос и раздор в съдебната система, рискува да задълбочи проблемите и да ги прехвърли и върху другите власти. Това коментира пред журналисти съпредседателят на ДПС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно по повод поисканата от ГЕРБ и Реформаторския блок оставка на Висшия съдебен съвет /ВСС/.

"Наскоро чухме да се цитира една много умна поговорка - "Който нож вади, от нож умира". В тази връзка бих си позволил да цитирам една друга също умна поговорка - "Който сее вятър, жъне бури", посочи Казак. Според него това е последното нещо, от което се нуждае България, особено сега. България се нуждае от гарантиране на спокойствието, успокояване на страстите, съдебната система повече от всякога се нуждае от стабилност, от търсене на съгласие за продължаване на съдебната реформа, която беше започната с промените в Конституцията, каза Казак. Тези промени трябва да бъдат продължени със законодателен пакет, който очакваме от новия екип на Министерството на правосъдието, добави той.

С изненада чухме снощи декларацията и изявлението на част от управляващото мнозинство с искане за оставка на ВСС, коментира съпредседателят на ДПС, цитиран от БТА. Той отбеляза, че само преди месец и нещо - преди Нова година, са гласувани измененията в Конституцията в частта за съдебната власт и там с мнозинство от три четвърти Народното събрание е приело изричен текст, че заварените към момента на приемане на промените изборни членове на ВСС довършват мандата си. Затова за нас е учудващо как е възможно само след месец и половина да се излиза с призив към институциите, призвани да следят за спазването на законността и гарантиране на върховенството на закона, с призив да се наруши Конституцията, коментира Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно. Къде останаха заклинанията за съхраняване на независимостта на съдебната власт, за избягване на всякакви случаи на вмешателство на властите една към друга, попита той.

Казак изрази озадачение, че "със снощната декларация здравите, разумните сили в управляващото мнозинство допускат да бъдат манипулирани и подведени от нездравите". Той се надява настоящият Висш съдебен съвет да намери достатъчно сила в себе си да загърби вътрешните конфликти, продуцирането на скандали в Съвета да бъде преустановено и съдебната власт да бъде оставена да си реши проблемите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2063 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
xxl

2016.02.02 | 14:07

2
КОЙТО ЛЪЖЕ И КРАДЕ НАРОДА.НА НАРОДЕН К- Р СЕ НАНИЗВА
сакън

2016.02.02 | 14:07

1
брях да му се нивиди дпс-то не щели правосъдие и реформи йок

Добави коментар

Водещи новини